30 wrz 2014

# przepisy

Chleb z razowej mąki pszennej z siemieniem lnianym

Dziś naszła mnie ochota na upieczenie chleba. Wyrobienie ciasta w termomixie to chwila moment. Szybciej więc upiekę pyszny chlebuś bez konserwantów i polepszaczy, niż pobiegnę do piekarni. Mąkę razową kupuję w pobliskim młynie, gdzie nie dodają konserwantów do mąki. Tak, tak. Konserwanty dodają nawet do mąki. Też byłam zdziwiona, gdy się o tym dowiedziałam. O zgrozo :(

Składniki:

* 400 g mąki pszennej z pełnego przemiału
* garść siemienia lnianego
* łyżka płatków owsianych
* 50 g drożdży
* 20 ml letniego mleka
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka cukru
* 1  łyżeczka soli
* 1 ugotowany ziemniak


Sposób wykonania:

Dokładnie wyrobić wszystkie składniki, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Wyłożyć do foremki posmarowanej olejem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 100 stopni C. Po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec ok. 40 minut.

Należy pamiętać, aby podczas wkładania poszczególnych produktów sól nie dotykała bezpośrednio drożdży, bo ciasto nie wyrośnie.










Chlebuś wyszedł pyszny, z chrupiącą skórką.

 Wystarczy tylko posmarować masłem i gotowe :)


Zapach świeżego chleba to jeden z naszych ulubionych zapachów. Do dziś pamiętam zapach i smak tego pieczonego na wsi przez moją babcię w prawdziwym piecu chlebowym ogrzewanym węglem drzewnym :)


 Smacznego :)


Pozdrawiam Was cieplutko, życząc przyjemnego wieczoru.

Pa, pa...



8 komentarzy:

  1. Nie możemy w domu piec chleba... raz to zrobiliśmy... i zjedliśmy dwie blaszki na gorąco, w pół godziny, z rozpływającym się masłem.... mamy zbyt słabą silną wolę :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, gorący chlebuś najlepiej smakuje. Moja silna wola jest poddawana wielkiej próbie. W tej sprawie też mam słabą silną wolę :)

      Usuń
  2. Palce lizać jak się patrzy na Twoje zdjęcia :) Wypróbuję!

    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)

      Usuń
  3. Byłoby zdrowiej na zakwasie bo maka z pełnego przemiału powinna byc zakaszona polecam ja kiedys piekłam na drozdzach,ale teraz piekę na zakwasie nie ma porownania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę, wypróbuję. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. Ja też piekę w domu - też korzystam z Thermomixu :) Rzeczywiście, praca z nim to sama przyjemność. Ja muszę piec dwa chleby - jeden dla domowników, drugi - dla siebie, alergika. Chleb dla mnie piekę z mąki kukurydzianej, gryczanej i ryżowej. Nie jest taki dobry, jak pszenny, ale cóz zrobić (mam silną alergię na pszenicę, od roku...)
    Pozdrawiam cieplutko,
    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, taki chleb z maki kukurydzianej też smakowałby mi :) Chyba spróbuję. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń