Świeżo wyciśnięty sok z buraka ma wiele cennych właściwości. Nie wszyscy jednak lubią jego smak, proponuję więc wykorzystać go do zrobienia czerwonego barszczu.
Barszcz
Składniki:
⇒ 8 średniej wielkości buraków;
⇒ 1 łyżka bulionu warzywnego;
⇒ pieprz.
Przygotowanie:
Ugotować 2 średniej wielkości buraki z dodatkiem 1 łyżki octu jabłkowego w 1½ l wody i bulionu warzywnego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać szklankę świeżo wyciśniętego soku z pozostałych buraków (nie gotować). Podawać z fasolą jasiek lub ugotowanym na twardo jajkiem.
Bulion warzywny (przepis zaczerpnięto stąd)
Składniki:
⇒ 50 g parmezanu pokrojonego na kawałki;
⇒ 200 g selera naciowego;
⇒ 250 g marchweki;
⇒ 100 g cebuli;
⇒ 100 g pomidorów;
⇒ 150 g cukinii;
⇒ 1 ząbek czosnku;
⇒ 50 grzybów świeżych (mogą być pieczarki);
⇒ 1 suszony liść laurowy;
⇒ 6 gałązek mieszanych, świeżych ziół (bazylia, szałwia, rozmaryn, lubczyk, tymianek, majeranek);
⇒ 120 g soli morskiej gruboziarnistej;
⇒ 30 g białego wytrawnego wina;
⇒ 1 łyżka oliwy.
Przygotowanie:
Pociąć wszystkie warzywa na kawałki, włożyć je razem z ziołami do naczynia miksującego, rozdrobnić. Dodać sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotować 40 min bez przykrycia. Dodać parmezan i zmiksować. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoika, pozostawić do ostygnięcia.
Tak przygotowany bulion wykorzystamy do wszystkich rodzajów zup i mięs.