18 kwi 2014

Karczek w kapuście i czerwonym winie


        Jak już wcześniej pisałam staram się przygotowywać potrawy, które nie pochłaniają dużo czasu. Dziś proponuję karczek w kapuście i czerwonym winie.

Składniki:
  • 1 karczek wieprzowy (najlepiej długi i wąski)
  • ćwiartka włoskiej (lub białej) kapusty, ewentualnie: marchew, cebula, czosnek, plastry ziemniaków
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • przyprawy: lubczyk, tymianek, kminek, majeranek, sól, pieprz
  • 3 gałązki rozmarynu

Sposób wykonania:

Przygotować mieszankę przypraw, oprócz soli. Ułożyć mięso w gęsiarce. Posmarować z obu stron przyprawami, na wierzch położyć gałązki rozmarynu.  Przykryć i odstawić do lodówki na ok. 12 godz. Następnie zalać winem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni C. Pod koniec pieczenia mięso posolić z obu stron. Długość pieczenia zależy od wielkości karczku. Trzeba próbować.

Danie jest bardzo smaczne, a dzięki dodaniu różnych drobno pokrojonych warzyw, potrawa będzie przygotowana w jednym garnku. Jest to duża oszczędność czasu i energii.
        
Do karczku można dodać chrzan lub sos (jogurt grecki z musztardą).



Karczek można spożywać na ciepło lub na zimno z musztardą do pieczywa.

Warto przygotować potrawę z dużego kawałka mięsa, a po ostudzeniu pokroić w grube plastry i zamrozić. Dla kobiety pracującej zawodowo, to bardzo dobre rozwiązanie.

Polecam i życzę smacznego :)


Będzie mi niezwykle miło, jeśli polubicie mnie na moim fanpagu na fb :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz