Jak już wcześniej pisałam staram się przygotowywać potrawy, które nie pochłaniają dużo czasu. Dziś proponuję karczek w kapuście i czerwonym winie.
Składniki:
- 1 karczek wieprzowy (najlepiej długi i wąski)
- ćwiartka włoskiej (lub białej) kapusty, ewentualnie: marchew, cebula, czosnek, plastry ziemniaków
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- przyprawy: lubczyk, tymianek, kminek, majeranek, sól, pieprz
- 3 gałązki rozmarynu
Sposób wykonania:
Przygotować mieszankę przypraw, oprócz soli. Ułożyć mięso w gęsiarce. Posmarować z obu stron przyprawami, na wierzch położyć gałązki rozmarynu. Przykryć i odstawić do lodówki na ok. 12 godz. Następnie zalać winem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni C. Pod koniec pieczenia mięso posolić z obu stron. Długość pieczenia zależy od wielkości karczku. Trzeba próbować.
Danie jest bardzo smaczne, a dzięki dodaniu różnych drobno pokrojonych warzyw, potrawa będzie przygotowana w jednym garnku. Jest to duża oszczędność czasu i energii.
Do karczku można dodać chrzan lub sos (jogurt grecki z musztardą).
Karczek można spożywać na ciepło lub na zimno z musztardą do pieczywa.
Warto przygotować potrawę z dużego kawałka mięsa, a po ostudzeniu pokroić w grube plastry i zamrozić. Dla kobiety pracującej zawodowo, to bardzo dobre rozwiązanie.
Polecam i życzę
smacznego :)
Będzie mi niezwykle miło, jeśli polubicie mnie na moim fanpagu na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz