10 kwi 2014

Skarbnica witamin

Już czwartek. U nas bardzo zimno i deszczowo. Miejmy nadzieję, że to tylko przejściowa zmiana pogody i wkrótce zaświeci słońce i ociepli się.  Póki co, polecam wysiewanie rzeżuchyNa przednówku stanowi ona doskonałe, tanie źródło  witamin i mikroelementów. Najlepiej wysiać ją na zwilżoną watę. Wyrośnięta roślina ozdobi wnętrze mieszkania i wielkanocny koszyczek. Świetnie nadaje się do białego sera, na chleb z masłem, do ziemniaków, sałatek... 





Zanim wysiejemy rzeżuchę na watę, warto zalać nasiona wodą i poczekać, aż napęcznieją. Roślina szybciej wyrośnie. Należy pamiętać i codziennym podlewaniu rzeżuchy.


Rzeżuchę hoduję od lat. W różnych pojemnikach. Najbardziej lubię ten trójdzielny. Jedna porcja już zjedzona. Następna, zalana wodą, czeka na wyłożenie do pojemnika.


Trzymajcie się cieplutko. 
Dobrego dnia :)

2 komentarze: