15 cze 2015

Domowa pizza na drożdżowym cieście

Remonty, remanenty. Remanenty, remonty. Różne... I te rozumiane potocznie, i te w przenośni. Dlatego tak rzadko piszę, ale nie zapomniałam o moich wspaniałych Gościach, którzy  zaglądają na mój blog. Dziś kulinarny post - podaję przepis na moja ulubioną domową pizzę na spodzie z ciasta drożdżowego.

Przepis na ciasto pochodzi z książki "Nowoczesne gotowanie" (Vorwerk, Thermomix).

Składniki ciasta
  • 400 g mąki 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 260 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki połączyć i starannie wyrobić. 

Moja rada - należy uważać, by nie nasypać soli na drożdże, bo ciasto nie wyrośnie. 

Dodatki (to już moja radosna twórczość)
  • 30 dag piersi z indyka
  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag żółtego sera (tu: filipek)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone lubczyk i bazylia
  • świeża bazylia do dekoracji
Sposób wykonania:

Ciasto wyłożyć na posmarowaną olejem rzepakowym ceramiczną formę do tarty. Poczekać aż ciasto wyrośnie, po czym posmarować je keczupem. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać pokrojoną na niewielkie kawałki pierś z indyka i dusić tak długo, aż mięso zmięknie. Dołożyć niezbyt drobno pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę dusić tak, by płyn odparował. Całość wyłożyć na ciasto, posypać przyprawami oraz żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Włożyć do zimnego piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni C. Piec ok. 35 minut.



 W roli wisienki na pizzy wystąpiła bazylia, która poprawia trawienie.




Życzę Wam udanej pizzy i jeszcze bardziej udanego tygodnia.

Pozdrawiam cieplutko i zapraszam ponownie :)
Pa, pa...