20 kwi 2017

Wiosenny deser z bratkami

Desery to przyjemna rzecz. Wiosna niesie z sobą ogromne możliwości smaków i dekorowania potraw. Wprawdzie pogoda nie jest łaskawa, ale jakby nie było - mamy wiosnę. Jeszcze tylko kilka dni i będzie pięknie. Trzeba przeczekać ten kwiecień plecień. Dziś proponuję kolorowy deser z wykorzystaniem galaretek. Najbliższy czas będzie obfitował w wiele uroczystości - komunie, śluby. Warto więc pokusić się o sporządzenie pięknych deserów.

Produkty:
✔ 3 galaretki o różnych smakach
✔ duży jogurt grecki
✔ dżem pomarańczowy
✔ kandyzowane skórki pomarańczy
✔ kwiaty bratka

Sposób wykonania:
Jedną z galaretek rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić i połączyć z jogurtem greckim. Rozlać do pucharków. Do każdej porcji dołożyć kandyzowane skórki z pomarańczy. Pozostałe galaretki rozpuścić w ok. 1½  szklanki gorącej wody. Jedną z nich po ostudzeniu rozlać do pucharków. Poczekać, aż druga galaretka stężeje, rozdrobnić i rozdzielić na porcje. Do każdego deseru dołożyć łyżkę dżemu pomarańczowego. Udekorować bratkami.










Wiele kwiatów jest jadalnych. Warto więc wykorzystać je do sporządzania potraw i ich dekorowania. Wszak najpierw jemy oczami. W tym miejscu można znaleźć spis jadalnych kwiatów. 

Życzę kreatywnego "deserowania".




5 komentarzy:

  1. Jak ładnie i apetycznie wyglądają te desery. Nie wiedziałam, że bratki są jadalne. Nigdy nawet bym nie przypuszczała.
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda i na pewno tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne :) U nas bratki pojawiają się zawsze na ogródku w rocznicę śmierci Babci 13 marca. W tym roku Mama kupiła około setki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danusiu, u Ciebie to zawsze świątecznie i uroczyście. To ja się częstuję, jak sama piszesz można zjeść oczami.Fantastyczny pomysł i zdjęcia cudne jak zawsze. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda i takie proste do zrobienia, nawet taki bratek mi zakwitł :-)

    OdpowiedzUsuń