20 sie 2017

Zupa krem z pomidorów i kaszy jaglanej

Kiedy jest lato, zupa pomidorowa jest najlepsza, bo ze świeżych warzyw. Tym razem miałam ochotę na zupę krem z pomidorów. Przepis to radosna twórczość własna. Podczas gotowania aromat roznosił się taki, że przybywający w gości pobiegli do kuchni.

Składniki:
⇒ 4 duże pomidory;
⇒ 1 średnia cebula;
⇒ 1 kalarepa;
⇒ 1 marchewka;
⇒ 1 pietruszka;
⇒ 1 nieduży korzeń selera;
⇒ świeże listki bazylii;
⇒ 1 gałązka świeżego lubczyku;
⇒ 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego (używam przygotowanego w domu w termomixie przez moją córcię);
⇒ 1 łyżka masła;
⇒ 6 łyżek kaszy jaglanej;
⇒ mozzarella;
⇒ śmietana 12 % (opcjonalnie).

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki (oprócz mozzarelli i śmietany) zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, to je miksujemy (a najlepiej, jeśli mamy thermomix). Nakładamy do miseczek, dodajemy mozzarellę, dolewamy łyżkę śmietany, dekorujemy listkami świeżej bazylii. I mamy zupę krem, że palce lizać.

Ważne!
Kaszę jaglaną należy przepłukać na sitku i dodatkowo przelać wrzątkiem, by straciła goryczkę.






Domownicy chwalili zupę, jest zamówienie na następny tydzień. Będzie więc powtórka. Nie trzeba dodawać, że zupa jest bardzo szybka do przyrządzenia, bo wszystko razem się gotuje, nawet kasza.

Polecam wszystkim zapracowanym i tym, którzy niekoniecznie lubią dużo czasu spędzać w kuchni (bo np. mają milion pasji 😉).



9 komentarzy:

  1. Najbardziej lubię tradycyjną zupę pomidorową. Koniecznie z makaronem :)

    http://przystanek-klodzko.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wygląda bardzo dobrze, z pewnością jest pyszna! :)
    Pozdrawiam ciepło! - pateye.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej kiedy mamy thermomix 😍
    Czasem mam nachodzą takie okropne myśli ...co będzie jakby się absolutnie popsuł 😯
    A zupa ;) już czuję przepyszny jej smak ;)
    W tygodniu napewno wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hm, nigdy nie robiłam z kaszą jaglaną, może być smaczna. Pojawiły się pomidorki to spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupka smakowita:) Wypróbowłam:) teraz czas na wypróbowanie babki ale nie wiem czy się odważę:) Przy okazji biało - złoty sweterek świetny, odważne połączenie bieli ze złotem potwierdza powiedzenie, że do odważnych świat należy:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka świetna:) Wypróbowałam:) Teraz przyszedł czas na babkę, ale nie wiem czy się odważę:) Przy okazji biało -złoty sweterek świetny i potwierdza powiedzenie, że do odważnych świat należy:) Grratulująę i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowałam Danusiu. Swietna zupa. Ten przepis zagości w mojej kuchni na stałe. Pozdrawiam gorąco:-)

    OdpowiedzUsuń