Babka drożdżowa z ceramicznej formy to niepowtarzalny klimat pieczenia i zupełnie inny smak ciasta niż to, które zostało zrobione w formie metalowej, czy silikonowej. Wyczuwa się tę subtelną różnicę. Temperatura w takim naczyniu wzrasta stopniowo, a ciepło rozprowadzane jest równomiernie, co gwarantuje idealne upieczenie ciasta i wydobycie aromatu. Ceramika wolniej przepuszcza ciepło, a dzięki temu trudniej w niej przypalić ciasto. Jej zaletą jest także to, że nie rdzewieje i nie traci kształtu. Dużym walorem ceramiki jest też jej wygląd. Ciasto z powodzeniem można podać na stół, nie wyjmując go z formy. Piękna ceramika może stanowić ozdobę kuchni.
Składniki:
⇒ 500 g mąki pszennej (ja używam krupczatki);
⇒ 50 g drożdży
⇒ 200 ml ciepłego mleka
⇒ 130 g cukru
⇒ 1 jajo
⇒ 130 g masła
⇒ szczypta soli
Sposób wykonania:
Połączyć wszystkie składniki, starannie je wyrabiając. Przełożyć do formy, odczekać, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 ° C. Temperaturę zwiększyć do 200 ° C. Piec ok. 30 minut.
Uwaga
Należy pamiętać o tym, by sól nie zetknęła się bezpośrednio z drożdżami, bo ciasto nie wyrośnie.
Uwaga
Należy pamiętać o tym, by sól nie zetknęła się bezpośrednio z drożdżami, bo ciasto nie wyrośnie.
Polecam upieczenie takiej pachnącej babki. To idealna propozycja na śniadanie z gorącym kakao lub aromatyczną kawą. Najlepiej taką z ekspresu z dodatkiem cynamonu lub imbiru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz