24 cze 2018

Maślane bułeczki

Czasem chodzi za mną coś słodkiego. Nie mam jednak w domu zapasów słodyczy, bo jestem wielkim łasuchem i pochłonęłabym wszelkie frykasy na pniu. Oj i co by wtedy było? Wagowa katastrofa. Ale czasem coś od życia mi się należy, więc na szybko upiekłam słodkie bułeczki maślane. Nadają się i do kawki, i na śniadanie w połączeniu z kakao z dodatkiem miodu.


Służę sprawdzonym przepisem 
zaczerpniętym z książki "Nowoczesne gotowanie" (thermomix).

Produkty:
⇒ 500 g mąki krupczatki
⇒ 100 g cukru pudru
⇒ 250 ml mleka
⇒ 1 jajo
⇒ 2 żółtka
⇒ 50 g drożdży
⇒ 80 g masła
⇒ cukier waniliowy
⇒ pół łyżeczki soli

Wykonanie
Połączyć ze sobą wszystkie składniki, starannie wyrobić ręcznie lub z użyciem robota kuchennego. Ciasto wyłożyć na talerz, uformować w półkulę i zostawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Podzielić na 8 równych części i uformować bułeczki, ułożyć na formie wysmarowanej tłuszczem (może być olej rzepakowy). 


Po wierzchu bułeczki posmarować jajkiem. Dodatkowo można na środek włożyć powidła. Wstawić do chłodnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180°C - 200°C. Piec ok. 20 - 25 min.

Szybko, prosto, smacznie, aromatycznie.





6 komentarzy:

  1. Apetyczne bułeczki , przepis dodałam "do wypróbowania" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A właśnie dzisiaj miałam coś piec :0 Deszcz, zimno więc i ochota na słodkie wśród domowników wzrasta. Dziękuję za udostepnienie przepisu, dzisiaj wypróbuję :) Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chwilowo jestem na "detoksie tłuszczowo- cukierniczym" ale chętnie bym skosztowała, aż ślinka leci :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na szczęście mam Przyjaciółkę, która piecze dla mnie takie pyszności :)

    https://przystanek-klodzko.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pszepyszne są :) ciepłe z masełkiem szczególnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Bułeczki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń