Lubimy smak i aromat kawy. Jedni piją mocną, inni delikatną. Są tacy, którzy gustują w kawie z różnymi dodatkami w postaci mleka, cynamonu, kardamonu, kakao, czekolady czy koniaku.
Kawa dla wielu osób jest istnym codziennym rytuałem, który czyni poranek cudowną chwilą i dobrze rozpoczętym dniem. Przy małej czarnej spotykają się znajomi, by spędzić miło czas, przedsiębiorcy, by rozpocząć lub zakończyć biznesowe negocjacje, zakochani, by delektować się smakiem kawy i z miłością patrzeć sobie w oczy. Można tak jeszcze długo wymieniać.
Kawę z kawowca można z powodzeniem zastąpić żołędziówką. Będzie to z dużą korzyścią dla zdrowia. Taką altrernatywę zaproponowała mi dietetyczka. Wypróbowałam tę kawę i już wiem, że na stałe zagości na moim stole.
Kawa dla wielu osób jest istnym codziennym rytuałem, który czyni poranek cudowną chwilą i dobrze rozpoczętym dniem. Przy małej czarnej spotykają się znajomi, by spędzić miło czas, przedsiębiorcy, by rozpocząć lub zakończyć biznesowe negocjacje, zakochani, by delektować się smakiem kawy i z miłością patrzeć sobie w oczy. Można tak jeszcze długo wymieniać.
Źródło - klik |
Źródło - klik |
Skąd kawa pochodzi i dlaczego zrobiła taką furorę?
Plantacje kawy rozmieszczone są na całym świecie. Najpotężniejszym dostawcą ziarna kawowego jest Brazylia. Tam roczna produkcja wynosi nawet 3 mln ton. Smak i aromat kawy zależy nie tylko od gatunku, ale też od sposobu wypalania, a wytrawnych smakoszy nie jest łatwo zadowolić.
Zwyczaj picia kawy i delektowania się jej smakiem jest stary jak świat. Odkrycie tego cudownego napoju nastąpiło prawdopodobnie w Etiopii około roku 850. Nazwę wymyślili starożytni Arabowie sięgając po słowo „gahwah” lub Turkowie ze słowem „kahwek”, co oznacza "usuwający zmęczenie”.
Dzięki wysokiej zawartości kofeiny kawa jest energetycznym napojem pobudzającym do funkcjonowania i energicznej pracy.
Jak działa kofeina?
Poprawia ona zdolności poznawcze, wspomaga pracę pamięci krótkotrwałej, koncentrację, zwiększa umiejętność spostrzegania i ułatwia formułowanie myśli. Dzięki niej możemy przemóc zmęczenie i senność poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych w mózgu i pobudzenie organizmu do działania.
Źródło - klik |
Źródło - klik |
Kawę z kawowca można z powodzeniem zastąpić żołędziówką. Będzie to z dużą korzyścią dla zdrowia. Taką altrernatywę zaproponowała mi dietetyczka. Wypróbowałam tę kawę i już wiem, że na stałe zagości na moim stole.
Źródło - klik |
*Źródło informacji - klik.
Żołędziówka zawiera bogaty kosz składników mineralnych.
Źródło grafiki - klik |
Szopenowska kawa
"Wbrew pozorom, kawa żołędziówka nie jest wymysłem współczesności. Jej wspaniały aromat i właściwości prozdrowotne są znane w naszym kraju od wieków. Ten nietypowy napój wytwarzany z darów lasu popijał sam Fryderyk Szopen. Jak donosi fragment „Kuryera Szafarskiego”:
„Dnia 18 Jaśnie Pan Fryderyk Franciszek Mikołaj Jakub Chopin wypił siedem filiżanek kawy żołędziowej, spodziewać się trzeba, iż niedługo osiem wypije"
Z kolei informacje na temat leczniczego działania żołędziówki znajdziemy w opublikowanym w 1845 roku „Zielniku ekonomiczno-technicznym” Józefa Geralda Wyżyckiego. Autor opisuje napój jako korzystnie działający na układ pokarmowy.
Cytując samego zielarza:
„żołędzie wyłuszczone upalone i zmełte, dają napój podobny do kawy, szczególnie skuteczny dla dzieci skrofulicznych, mających wydęty żołądek i zatkanie gruczołów brzuchowych; wzmacniając systemat limfatyczny i trzewie…” *
*Źródło informacji - klik.
"Kłącze topinamburu zawiera inulinę, żelazo, potas, jest także bogate w witaminę C i B1. Ma także bardzo niski indeks glikemiczny, a cechy te powodują, że produkty z topinamburu są doskonałym środkiem wspomagającym dla cukrzyków. Dodatek mniszka, który również często jest składnikiem mieszanek przeciw cukrzycowych, wzmacnia działanie topinamburu oraz powoduje, że nasz produkt działa pobudzająco oraz reguluje trawienie. Kawa obok herbaty jest podstawowym napojem pitym na co dzień. W dawnych czasach w Europie nie znano pitej dziś kawy wykonanej z nasion kawowca. Do wyrobu napoju w charakterze kawy używano różnych dostępnych surowców." *
*Źródło informacji - klik.
"Komu polecana jest kawa z topinamburu?
Najcenniejszym składnikiem tej kawy jest wspomniana już inulina, dlatego picie tego napoju polecane jest wszystkim osobom, którym zależy na zdrowiu i odporności - w szczególności cukrzykom. Kawa ta często jest wzbogacana o dobroczynny mniszek lekarski.
Napój polecany jest też osobom zmagającym się z ogólnym osłabieniem, anemią, chorobami krążenia czy nerek (wspiera leczenie niewydolności). Swoją dietę w ten rodzaj kawy powinny wzbogacić wszystkie osoby cierpiące na niedobór minerałów i mikroelementów. To także znakomity środek na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci.
Ponadto topinambur pomaga utrzymać w dobrym stanie naczynia krwionośne i zapobiega odkładaniu się cholesterolu. Jest idealny dla osób zmagających się z miażdżycą.
Osoby dbające o sylwetkę powinien przekonać fakt, iż kawa z topinamburu poprawia przemianę materii, co pomaga w procesie odchudzania. Bogaty w krzem produkt odgrywa również istotną rolę w mineralizacji kości oraz dobrze wpływa na stawy. Jej właściwości docenią także osoby zmagające się z przewlekłym uczuciem zmęczenia.*
*Źródło informacji - klik
Źródło - klik |
Źródło - klik |
Nie wyobrażam sobie dnia bez kawy, a nawet kilku :-)))
OdpowiedzUsuńo, to sporo. Ja teraz próbuję kaw alternatywnych 🌸🌼🌸
UsuńBardzo dziękuję Ci za ten artykuł. Chętnie spróbuję zdrowej kawowej alternatywy. Serdeczności posyłam :)
OdpowiedzUsuńMnie szczególnie zasmakowała kawa z topinamburu ☕☕☕
UsuńCiekawa jestem jak smakuje, przy mojej anemii ciekawa jestem czy by pomogła :)
OdpowiedzUsuńSmak opisywanych kaw przypomina tę popularną z kawowca☕☕☕
OdpowiedzUsuń