15 lip 2019

Naleśniki faszerowane warzywami

Kiedy najdzie człowieka ochota na naleśniki, to musi je zrobić. Najchętniej zjadam takie bez dodatków, ale zalecenia dietetyczki są inne 😉 Zrobiłam więc na niedzielny obiad naleśniki nadziewane warzywami.




Składniki:
⇒ 2 naleśniki
⇒1 mała cukinia
⇒ ćwierć średniej wielkości kalarepy
⇒ 4 różyczki brokuła
⇒ 2 plastry mozzarelli
⇒ 4 kawałki suszonego, drobno pokrojonego pomidora
⇒ pieprz

Warzywa dusimy na oleju kilka minut. Powinny być aldente. Wykładamy na naleśnik. Na wierzch dajemy plaster mozzarelli (ładnie się roztopi), zawijamy.



Danie przyrządza się bardzo szybko, jest smaczne i pożywne. Zawiera to, co powinno się znaleźć w każdym posiłku, czyli węglowodany, białka i tłuszcze oraz warzywa.

Właściwości warzyw użytych do farszu

Warzywo
Właściwości
Składniki mineralne i odżywcze
Witaminy
Wartość energetyczna
/w 100 g/
Cukinia
Wspomaga odchudzanie, odkwasza organizm, działa przeciwnowotworowo, przeciwrobacznie (pestki), łagodzi zgagę i nadkwasotę, wrzody żołądka, sprzyja przemianie materii.
fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod,
węglowodany, białka, błonnika, tłuszcze
A, B1, C, PP
surowa cukinii - 15 kcal, smażona - ponad 40 kcal
Brokuł
Ma działanie przeciwzapalne, zapobiega alergii, ma dużo błonnika, pomaga wchłaniać witaminę D, poprawia wzrok i jest dobry dla oczu, poprawia wygląd skóry, zmniejsza ryzyko chorób serca, ma białko, zapobiega skurczom mięśni, jest dobry dla kości. 
fosfor, wapń, magnez, potas, sód, jod, żelazo, miedź, cynk, mangan, białka, węglowodany, tłuszcze
C, B1, B2, B3, B6, B12, A, D, E
17 kcal
Kalarepa
Wspiera prawidłowe funkcjonowanie oka i chroni je przed promieniowaniem UVA i UVB, zalecana przy anemii, ułatwia oczyszczanie organizmu (wspiera pracę wątroby oraz jelit) i pomaga w odchudzaniu, reguluje wchłanianie cukrów i na dłużej zapewnia uczucie sytości, znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania np. na raka piersi.
potas, wapń, fosfor, magnez, błonnik, izotiocyjany i indole
 C, A, K oraz witaminy z grupy B
27 kcal
Suszone pomidory (pomidory)
Posiada właściwości antynowotworowe (mogą powstrzymać rozwój raka prostaty, chronią organizm przed atakiem wolnych rodników, są moczopędne, obniżają ciśnienie krwi, opóźniają proces starzenia się skóry
potas, żelazo, fosfor i sód, błonnik
C, E
22 kcal



7 komentarzy:

  1. Żadnych z tych warzyw nie lubię a naleśniki najlepiej mi smakują bez dodatków. A z reguły robię je w soboty jak potrzebuję szybki obiad😁pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja odwrotnie, wszystkie te warzywa uwielbiam i jem na okrągło:-)

      Usuń
    2. Lubię naleśniki w każdej postaci. Najchętniej zjadałam takie bez dodatków. Tym razem spróbowałam z warzywami i bardzo mi zasmakowały 🤗

      Usuń
  2. W takim zestawieniu nie jadlam nalesników

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam naleśniki z dżemem, bez dodatków też bardzo lubię. Naleśniki z warzywami to coś czego muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja naleśniki preferuję bardziej na słodko:) ale z cukinią to jeszcze nie jadłam takich warzywnych:)

    OdpowiedzUsuń