To już 19 września i pierwszy wpis w tym miesiącu. Długa przerwa w blogowaniu spowodowana była scenariuszem napisanym przez życie.
Składniki:
Ciasto
Ciasto
- 160 g wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g mąki ciecierzycowej i 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wyrobić. Uformować kulę, zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Wyłożyć na cienką blachę, rozprowadzić palcami, uformować brzeg w postaci wałka.
Nadzienie
- bakłażan (pokrojony w plastry razem ze skórką)
- cukinia (obrana i pokrojona w plastry)
- kilka plasterków szynki
- mozzarella w kulce (pokrojona w plastry)
- mozzarella twarda (starta na tarce)
- pesto
- keczup (opcjonalnie)
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Na ciasto nałożyć nadzienie, smarując je najpierw pesto. Piec w piekarniku w temperaturze 200° C tak długo, aż zarumienią się brzegi (około 15-20 minut).
Szybko i pysznie. Polecam 😉
Wygląda baaardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńJeszcze takiej pizzy nie jadłam. Zapisałam przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTeż nie jadłam taniej pizzy, trzeba spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia zapraszam do mojej strony www.krystynaczarnecka.pl
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś robiłam pizze z bakłażanem, mój mąż uwielbia bakłażany :) Zapraszam do mnie na świąteczne Candy i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń