24 sie 2020

Lody jogurtowo - brzoskwiniowe

Lody, lody. Kto ich nie lubi? Kuszą latem. W dobrych lodziarniach ustawiają się po nie długie kolejki. Lody i sorbety chętnie konsumujemy najczęściej w upalne dni. 

Lody, które kupujemy w sklepach są często "okraszone" chemią, zawierają dużo cukru i tłuszczu. Lepiej  zatem zrobić samodzielnie zdrowe lody. To nie jest trudne.

Mamy lato, a więc owoców jest dostatek. Korzystajmy więc z tych dobrodziejstw, dodając je do ciast, ciasteczek, lodów i sorbetów.

Tym razem proponuję lody jogurtowo - brzoskwiniowe.


Składniki: 
⇒ 1 duży kubek gęstego jogurtu naturalnego
⇒ 3 brzoskwinie 
⇒ 1 - 2 łyżki miodu
⇒ 1 łyżka nasion chia

Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej dwie godziny. W tym czasie lody kilkakrotnie mieszamy. Najlepiej podawać je w tym samym dniu, kiedy zostały zrobione. W czasie długiego mrożenia tworzą się kryształki lodu i wtedy lody trudno się wyjmuje. Jeśli jednak lody przełożymy do specjalnych pojemników, to mogą mrozić się dłużej. 

Osobiście wolę lody luźniejsze, łatwo nakłada się je do pucharków.

Lody warto przybrać świeżą miętą. Dodaje ona deserowi ładnego wyglądu i świeżego zapachu.



Lody przygotowane ze świeżych owoców bez sztucznych dodatków to samo zdrowie, to naturalne witaminy i składniki mineralne.

Brzoskwinie należą do jednych z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców. Zawierają wiele witamin: C, E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen.
Są "polecane w dietach odchudzających. Z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, stosowane przy chorobach reumatycznych i schorzeniach układu moczowego. Działają uspokajająco. Bor podnosi poziom estrogenu, przez co przeciwdziałają osteoporozie." *

* Źródło informacji - tutaj.

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) dodane do lodów wzbogacają ich właściwości zdrowotne.
"Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy oraz flawonoidy w tym myrycetynękwercetynę i kemferol). Ponadto zawierają cenne dla zdrowia człowieka składniki mineralne: żelazomagnezcynkfosfor, a także wapń i witaminy: E, B1, B3Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%, a także kwasy tłuszczowe omega-6, które występują w korzystnym dla zdrowia i prewencji chorób stosunku do omega-3. Nasiona chia nie zawierają glutenu, natomiast zawierają śladowe ilości sodu." *

* Żródło informacji - tutaj.

Wcześniej proponowałam już domowe lody truskawkowo - bananowe. Również polecam. 












5 komentarzy: