23 gru 2022

Kruche ciasteczka z maszynki

Kruche ciasteczka z maszynki są na moim stole od lat. Przepis na nie mam od swojej mamy, a ona przejęła go od swojej. Ciasteczka nazywam więc ciasteczkami z rodowodem. 





Kiedy byłam małą dziewczynką, to na szafie w pokoju było kilka misek tych słodkich wypieków. Zakradłam się po nie po kryjomu i wyjadałam przed świętami.😉

Przepis na te słodkości jest prosty. W tym roku dałam jednak plamę. Zamiast mąki tortowej użyłam krupczatki, co okazało się dużym błędem. Ciasto wyszło zbyt kruche. Dodałam więc sporo oleju słonecznikowego, by ciasto stało się elastyczne. Po upieczeniu ciastka wyszły gorzkie. 1 kg przysmaku nadawał się jedynie do wyrzucenia. Nawet nie wiem czy kury sąsiadki będą chciały je zjeść.😉

Zachęcam do upieczenia ciasteczek. Będą wspaniałym dodatkiem do kawy.

Produkty:

⇒ 50 dag mąki tortowej

⇒ 25 dag mąki ziemniaczanej

⇒ 25 dag cukru pudru

⇒ 25 dag masła 

⇒ 3 żółtka

⇒ 1 cukier waniliowy

⇒ 1/2 proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Posiekać mąkę z masłem, dodać pozostałe składniki, wyrobić. Ostudzić ciasto. Wyciskać ciastka przez maszynkę. Piec na złoty kolor w temperaturze 180° C.









3 komentarze:

  1. Ja akurat nie mam takiej maszynki, ale bardzo lubię jeść te ciastka.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasteczka idealne do kawki albo herbatki

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy sama nie piekłam ciastek,. Będę musiała w końcu spróbować

    OdpowiedzUsuń