15 mar 2023

Surówka z kapusty pekińskiej

Warzywa jeść należy, o tym nie trzeba już nikogo przekonywać. Są bogatym źródłem witamin, mikro i makroelementów, błonnika. W okresie zimowym i na przednówku wiele osób narzeka, że jest mały dostęp do jarzyn. Może i tak, ale rzekłabym, że nie mały, a raczej ograniczony. Nie oznacza to jednak, że mamy ich jeść mniej. Warzyw jest pod dostatkiem. Wystarczy wybrać się do pobliskiego warzywniaka, sklepu osiedlowego, marketu czy na plac targowy. Naprawdę jest w czym wybierać. Oprócz bardzo zdrowych kiszonek do koszyka możemy włożyć wiele. 

Przygotowując posiłki trzeba uwzględnić warzywa na śniadanie, obiad i kolację. I to w słusznej ilości. Takie 50 dag dziennie to podstawa. 

Dziś zaproponuję smaczną surówką z kapusty pekińskiej. To przystawka idealna do każdego z głównych posiłków. Będzie szybko, smacznie i zdrowo.

Źródło zdjęcia - tutaj

Składniki:

⇒ ½ kapusty pekińskiej

⇒ 1 kiszony ogórek

⇒ garść roszponki

⇒ ½ pęczka natki pietruszki

⇒ ½ małego jogurtu naturalnego

⇒ 1 łyżeczka majonezu 

⇒ sól i pieprz 

Sposób wykonania:

Pokroić drobno kapustę i obrany kiszony ogórek w kostkę. Posiekać natkę pietruszki i roszponkę. Wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić niedużą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z jajkiem sadzonym (lub jakimś mięsem) i ziemniakami lub z grahamem. 

"Kapusta pekińska posiada szereg prozdrowotnych właściwości, takich jak działanie:

  • antybakteryjne – hamuje namnażanie się zarówno bakterii chorobotwórczych jak i bakterii doprowadzających do rozkładu i psucia się żywności, ma działanie przeciwbakteryjne nawet w przypadku bakterii opornych na leczenie antybiotykami oraz bakterii Helicobacter pylori (prowadzącej do wrzodów żołądka i dwunastnicy),
  • antyoksydacyjne – kapusta pekińska ma właściwości dezaktywuje wolne rodniki, chroni w ten sposób struktury komórkowe, zabezpieczając je przed uszkodzeniami. Izotiocyjaniany aktywują białka o właściwościach przeciwutleniających,
  • przeciwzapalne – zmniejsza stężenie markerów zapalnych oraz aktywności limfocytów T, cecha ta ma szczególne zastosowanie w przypadku chorób autoimmunologicznych takich jak np. reumatoidalne zapalenie stawów,
  • zmniejszające ryzyko chorób serca – zawarte w kapuście pekińskiej glukozynolany zmniejszają stres oksydacyjny oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • przeciwnowotworowe – zawarte w kapuście pekińskiej pochodne glukozynolanów i polifenole w przeciwdziałają rozwojowi niektórych rodzajów raka we wczesnych stadiach,
  • potencjalnie chroni przed chorobami metabolicznymi." *
* Źródło informacji: tutaj.




  • 17 komentarzy:

    1. Co prawda, kapusta pekińska w sumie rzadko u mnie gości, ale podoba mi sie skład tej suróweczki, z przyjemnością wypróbuję. Pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
    2. Często robię 😊 Tyle, że bez majonezu, bo za ciężki. Dodaję za to kukurydzę 👌

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dodaję tylko 1 łyżeczkę majonezu do smaku.

        Usuń
      2. Ja też czasem dodaję kukurydzę. Bardzo mi smakuje również w takim wydaniu.

        Usuń
    3. Bardzo lubię surówkę z kapusty pekińskiej, kombinuję różne warianty jej podania, w zasadzie ze wszystkim się spasuje. Izabela Bookendorfina

      OdpowiedzUsuń
    4. ale super przepis, na pewno z niego skorzystam !

      OdpowiedzUsuń
    5. Takiej jeszcze nie robiłam. Z chęcią spróbuję

      OdpowiedzUsuń
    6. Lubię kapustę pekińską. Takiej surówki nie robiłam, będę musiała nadrobić

      OdpowiedzUsuń
    7. Pekińska jest u nas zawsze w domu, robimy zniej dużo surówek. Lubię dodać marchewkę. Po prostu MAMA

      OdpowiedzUsuń
    8. Kapusta jest zdrowa. Nie wiedziałam, że pekinska aż tak. Widać warto ją jeść

      OdpowiedzUsuń
    9. Bardziej lubię tą kapustę i niż białą. Często wymyślam jakieś surówki

      OdpowiedzUsuń
    10. Z pekińskiej bardzo lubię, jest prosta i uniwersalna. :)

      OdpowiedzUsuń
    11. Bardzo pyszna surówka i zdrowa przede wszystkim.

      OdpowiedzUsuń
    12. Takiej wersji jeszcze nie widziałam. Będę musiała zapamiętać przepis

      OdpowiedzUsuń
    13. Danie wygląda przepysznie, wypróbuje je przy okazji następnego spotkania.

      OdpowiedzUsuń