9 paź 2014

Domowy budyń

  Wszędzie jakieś E, jakieś polepszacze, jakieś barwniki i nie wiadomo co jeszcze. Jeśli tylko mogę, to staram się unikać takiego pożywienia. Również budyń można zrobić samodzielnie, używając bardzo prostych składników. Dziś proponuję deser do obiadu, czy też smaczny podwieczorek. Po prostu - swojski budyń.

Składniki:
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka masła
Sposób wykonania:

      Rozrobić mąkę, cukier i żółtko  w 1/2 szklanki mleka. Wlać na wrzące mleko z dodatkiem masła i zagotować. Przełożyć budyń do salaterek przelanych zimną wodą (będzie łatwiej umyć naczynia). Udekorować owocami lub powidłami, najlepiej zrobionymi samodzielnie - bez żelfixu. Pychotka :) Polecam :)








      U nas piękna pogoda, złota polska jesień. Bardzo przyjemnie. Czy u Was też aura dopisuje? Wczoraj odwiedziłam Zakopane - było cudnie. Widoki przy takiej pogodzie - marzenie. To tak na osłodę wizyty w szpitalu :) Nie marnowałam czasu, czekając w kolejce. Rozpoczęłam nowy projekt - czarny szal w białe grochy. Zapowiada się dość interesująco. Sama jestem ciekawa efektu. Mam nadzieję, że robótka się uda.



Pozdrawiam Was cieplutko :)

Pa, pa...




9 komentarzy:

  1. Mniam mniam, ależ to pysznie wygląda,
    smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, ale ja mam czas tylko na wsypanie z torebki i zamieszanie... niestety, przy zajętym dniu trzeba sobie odpowiednio ustawić priorytety - gotowanie czegokolwiek do nic nie należy.

    Zresztą... u mnie nigdy nie należało. Wolę jeść jakąkolwiek chemię, byle jak najmniej przebywać w kuchni. Ostatnimi laty służy mi ona wyłącznie do robienia kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak. Praca zawodowa ma swoje wymagania :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
    2. Ale nawet w wakacje - gdy mam czas - to mi się po prostu nie chce :( Mam jakąś awersję do wszelkich kuchennych czynności - nie cierpię ich i już!
      Wolę szybko - nawet chińską zupkę - a potem czas na przyjemności - wyszywanie, scrapowanie, fotografowanie, zwiedzanie...

      Usuń
  3. A ja wypróbowałam wczoraj i gorąco polecam. Robi się tak samo szybko jak z gotowca a smakuje wybornie. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mój przepis został przez Ciebie wypróbowany. Pozdrawiam cieplutko i zapraszam ponownie :)

      Usuń
  4. Ponieważ u mnie budyń występuje dość często (wszyscy bardzo go lubią) stosuję podobny przepis do Twojego, tylko bez masełka;- gdyż mam mleko prosto od krowy.
    Pozdrawiam serdecznie Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń domowy jest pyszny i pożywny. Kiedy moje dzieci były małe i krzywiły się nad kubkiem mleka, to, za radą pani pediatry, przygotowywałam im takie właśnie danie mleczne. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń