31 paź 2014

Jabłka pod kruszonką

     W chłodne dni potrzebujemy energetycznych potraw. Desery też można w tym czasie podawać na ciepło. Dostarczona w ten sposób energia nie pozwoli nam marznąć i będziemy czuć się syci. Niedawno weszłam w posiadanie prostego przepisu na pyszne ciasto - deser i dzielę się nim z Wami. Nieskomplikowany, do zrobienia na szybko. To owoce pod kruszonką. Mogą to być jabłka, śliwki, gruszki itp. Tym razem proponuję jabłka.

Składniki:
- kilka twardych, słodkich jabłek
- 120 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- cukier waniliowy
- sproszkowany cynamon 


Sposób wykonania:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na niewielkie  cząstki. Wyłożyć do formy, posypać cynamonem. Zagnieść kruszonkę i wyłożyć ją na owoce. Piec w piekarniku o temperaturze ok. 180 stopni C tak długo, aż kruszonka lekko się zrumieni. Podawać najlepiej na ciepło.







Polecam i życzę smacznego :)

Pa, pa :)




6 komentarzy:

  1. O tak, jabłka pod kruszonką uwielbiam:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, to pyszny deser. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Ja też kocham takie desery! Tylko ja kruszonkę robię z płatków owsianych (nie mogę jeść mąki) - też wychodzi pyszne! Zachwycają mnie, Danusiu, te Twoje formy ceramiczne - naprawdę są śliczne!
    Miłego dnia!
    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź. Na pewno wypróbuję deser z płatkami, bo lubię owsiane ciasteczka. Formy ceramiczne bardzo się przydają, są estetyczne i można je z ciastem położyć na stole. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. Uwielbiam kruszonkę, za jabłkami nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń