7 lip 2016

Amerykańskie borówki i letni deser

Lato obfituje w pyszne owoce wabiące kolorem i aromatem. 
Warto z nich korzystać. 
Wielu dietetyków podkreśla, że powinniśmy spożywać te, 
które wyrosły w naszym klimacie

Jestem zwolenniczką takiego myślenia.

Borówka amerykańska świetnie zadomowiła się w naszych ogrodach 
i z powodzeniem jest uprawiana na polskiej ziemi. 

Owoc daje wiele możliwości sporządzania pysznych deserów. 
Można je konsumować na surowo, z tartą, używać do dekoracji ciast i deserów...

 Dziś proponuję lody z borówkami amerykańskimi na letnie spotkanie z przyjaciółmi 
w ogrodzie, na tarasie, na balkonie. 

W tak miłych okolicznościach z przyjemnością będziemy się delektować
zapachem lata, zapachem kwiatów, zapachem świeżego powietrza, ciepłem słońca.



Jak można przygotować lody borówkowe w szybki sposób? 

W zamrażarce często przechowuję lody waniliowe 
z najlepszej w mojej miejscowości lodziarni. 
Ich smak zmieniam, dodając zmiksowane owoce.

Daje to ogromne możliwości smakowe i kolorystyczne. 
Do dekoracji używam świeżej mięty i pyszny deser jest gotów na przyjęcie gości.



Jeszcze kilka słów o właściwościach borówki amerykańskiej.
"W 100 g owoców borówki znajdują się:
  • woda: 84%
  • węglowodany: 14,5 g
    • w tym błonnik: 2,43,5
  • tłuszcze: 0,4 - 0,7 g
  • białka: 0,6 g
  • kalorie: 57 kcal
Ponadto owoce borówki są bardzo bogate w związki bioaktywne. Zawartość witaminy C wynosi średnio 10 mg, co stanowi około 1/3 dziennej ilości zapotrzebowania przez człowieka. Pozostałe witaminy obecne na poziomie istotnym to: witamina B1(0,04 mg), witamina B2 (0,04 mg), witamina B3 (0,42 mg), kwas pantotenowy (0,12 mg), witamina B6 (0,05 mg), kwas foliowy (6,00 μg), witamina A (54,00 UI), witamina E (0,57 ATE).
Badania wykazują że owoce borówki są bardzo dobrym źródłem polifenoli, których działanie przeciwzapalne, antykancerogenne oraz przeciwdziałające chorobom układu krążenia jest udowodnione. Całkowita zawartość polifenoli w jagodach waha się od 48 do 304 mg / 100 g świeżej masy owoców (tj. do 0,3 %), i zależy od odmiany, warunków wzrostu oraz dojrzałości. Z polifenoli obecnych w jagodach stwierdzono dużą zawartość flawonoidów, procyjanidyn, flawonoli (kempferol, kwercetyna, mirycetyna), oraz kwasów fenolowych (głównie kwasy hydroksycynamonowe) oraz pochodne stylbenów." *
Źródło: tutaj.
Cenny kwas foliowy, znajdujący się w borówkach, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Na ten temat można tutaj znaleźć wiele wyczerpujących informacji.


Mam nadzieję, że zachęciłam do szybkich kulinarnych eksperymentów.

Czy Państwo podzielicie się ze mną podobnymi pomysłami?

Pozdrawiam cieplutko, życząc udanych spotkań z przyjaciółmi i przyrodą.

Pa, pa :)


11 komentarzy:

  1. Uwielbiam lody, a te na pewno są pyszne:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam dzisiaj (och, chyba wczoraj) lody borówkowe, ale nie wiem czy były tak smaczne jak Twoje. Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz, co dobre:) Borówkę amerykańską lubię i ja. Przeważnie jem samą lub ze śmietanką i cukrem, a czasem również z lodami. Twój pomysł na miksowanie borówki z lodami jest naprawdę fajny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię lody, ale za borówkami nie przepadam. Wolę maliny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danusiu, smakowicie u Ciebie i zdjęcia cudne! Może i mnie się uda coś takiego pysznego wyczarować. Póki co opętała mnie(dzięki Tobie) chęć posiadania sukienki letniej z Jeansu. Tysiąc razy oglądam Twoją i robię próbki. Poprosiłam wszystkie moje dziewiarki o poszukiwania Sandry 6/13 w swoich zasobach. Ponieważ nikt nie posiadał zaglądnęłam do swoich, gdzie trafiłam na ten numer od razu. Model 27 nigdy nie zwróciłby mojej uwagi, gdyby nie Twoja piękna, biała wersja. Muszę mieć sukienkę, bo się uduszę. Pozdrawiam serdecznie i druciarsko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię te borówki. Ale jeszcze muszę poczekać aż dojrzeją. U mnie wszystko jest później i na razie raczę się truskawkami i malinami :)
    Ale i na borówki przyjdzie czas

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają i na pewno równie dobrze smakują! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! Najbardziej lubię sorbety!

    OdpowiedzUsuń