25 sie 2017

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa to jedno z moich ulubionych ciast. Przypomina mi ono smak i zapach dzieciństwa. Takie drożdżowe ciasto często wypiekała moja babcia. Jego aromat roznosił się po całym domu. Babka wypiekana była najczęściej w piecu chlebowym stojącym w kuchni (do dziś zresztą tam się znajduje). Czasem nachodzi mnie ochota na ową babkę. Najbardziej smakuje wyjęta prosto z piekarnika, jeszcze gorąca (choć podobno jedzenie gorącego ciasta nie jest zdrowe). Lubię posmarować ją masłem i popijać kakao. Pychota 😊



Upieczenie takiej babki jest proste.

Składniki:
⇒ 500 g mąki pszennej;
⇒ 50 g drożdży;
⇒ 200 ml ciepłego mleka;
⇒ 130 g cukru;
⇒ 1 jajo; 
⇒ 130 g masła (bardzo miękkiego);
⇒ szczypta soli. 

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie połączyć poprzez dokładne wyrobienie. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką. Przełożyć do formy, włożyć do chłodnego piekarnika. Po ok. 10 minutach nastawić piekarnik na 180 ° C. Piec babkę na złoty kolor.

Ważna uwaga:
Nie należy nasypać soli bezpośrednio na drożdże, bo ciasto nie wyrośnie.





Nie byłoby niczego szczególnego w pieczeniu babki, gdyby nie to, że powstawała ona w ręcznie robionej przez garncarza formie. O wyprawie do pracowni garncarskiej pisałam tutaj. Smak ciasta jest o niebo lepszy, niż ciasta wypiekanego w formie metalowej, silikonowej, czy teflonowej.





2 komentarze:

  1. Babka drożdżowa wygląda apetycznie! Już domyślam się, jak pachnie !!! Jeszcze kakao i juz pełne niebo! A ja dostrzegam jeszcze śliczną serwetkę, Szydełkowane piękno. Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń