2 lut 2020

Kruche rogaliki z marmoladą

Domowe wypieki, choćby te najprostsze, nie mają sobie równych. W myśl powiedzenia "Wiem, co jem" używam produktów najwyższej jakości. Dawno zrezygnowałam z margaryny, do pieczenia używam tylko masła lub oleju rzepakowego. Jajka pochodzą z małego gospodarstwa, gdzie kury biegają po dużym podwórku.

Dziś proponuję pyszne ciasteczka, bardzo łatwe do zrobienia.

Składniki:
  • ½ kg mąki
  • 200 - 250 g masła
  • 3 - 4 łyżki śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • opcjonalnie - gruby kryształ do posypania rogalików
  •  cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • nadzienie - marmolada
Sposób wykonania:
Posiekać tłuszcz z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wszystkie te czynności wykonałam w thermomixie, który od ok. 20 lat pomaga mi w kuchni. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodać mąkę. Odstawić je na pół godziny do lodówki.

Ciasto podzielić  na 2 części, rozwałkować obydwie na grubość ok. ½  cm na kształt koła. Podzielić każde koło na 8 równych części. Na każdą z nich wyłożyć łyżeczkę marmolady i zwinąć, zaczynając od najszerszego miejsca. Uformować rogaliki i zamknąć ich końce. Posmarować białkiem. Można posypać grubym cukrem kryształem. Piec na złoty w temperaturze 180° C ok. 20 minut. Jeśli nie użyliśmy wcześniej cukru, to gorące posypać cukrem pudrem.






Podsyłam jeszcze linki prowadzące do innych, równie smacznych ciasteczek.






2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepisy na pewno się przydadzą. Smacznego😁pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Życzę udanego pieczenia 🍰 Pozdrawiam serdecznie 😘

      Usuń