6 lut 2020

Tarta z jabłkami pod bezową pierzynką

Na domowe ciasto zawsze mam ochotę. Wybieram przepisy szybkie do zrobienia, bo ciągnie mnie do wielu innych zajęć. Okazuje się, że ciasta są smaczne i szybko znikają.

Dziś proponuję ultra proste do zrobienia ciasto. To tarta z jabłkami pod bezową pierzynką.




Ciasto na tartę
- 200 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 3 - 4 łyżki wody
- szczypta soli

Nadzienie:
½ kg obranych jabłek
- 4 białka
- ½  szklanki cukru
- szczypta soli

Sposób wykonania
Wszystkie składniki zagnieść i włożyć na około pół godziny do lodówki. Wyłożyć ciasto na formę nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku w temperaturze 180°, aż się delikatnie przyrumieni.



Wyłożyć pokrojone w ósemki jabłka. Ubić na sztywno pianę z białek z cukrem i szyptą soli.  Posmarować nią jabłka.


Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°.



Ciasto nie jest bardzo słodkie, ale za to pyszne i kruche. Bardzo szybko można je przygotować.






Tartę można też zrobić w wersji wytrawnej.

1.Tarta z łososiem i brokułem



 2. Tarta z indykiem i brokułem



Najbardziej smakuje mi ta z łososiem. Jest delikatna, pyszna i bardzo syta.

A na drutach dzierga się nowy projekt z pięknej włóczki w kolorze chabrowym. Stuprocentowa wełna idealnie nadaje się na nową dzianinę.





2 komentarze: