Wczoraj na obiad same pyszności były: tarta z łososiem i brokułem,
a na deser pieczone jabłka z cynamonem.
Ciasto na tartę:
- 200 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 3 - 4 łyżki wody
- szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść i włożyć na około pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożone na formę nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku, aż się delikatnie przyrumieni.
Farsz:
- 4 - 5 jajek (wystarczą nawet 3)
- 5 - 6 łyżek mleka
- świeży lub mrożony brokuł
- ok. 20 dag świeżego łososia
- świeży lub mrożony brokuł
- ok. 20 dag świeżego łososia
- ok. 15 dag mozzarelli
- sól, pieprz
Wyłożyć na ciasto podgotowane brokuły i łososia (bez skóry) pokrojonego na niewielkie kawałki. Zalać masą (przygotowaną z jajek, mleka i startej na grubych oczkach mozzarelli) doprawioną solą i pieprzem. Piec tak długo, aż jajko się zetnie (około 20 - 25 minut) w temperaturze ok. 180 stopni C.
Powiem Państwu w sekrecie, że danie uda się każdemu, "na bank" :)
Nie wiedziałam, że to takie proste.
Polecam więc tartę z łososiem i brokułem wszystkim zapracowanym
i tym, którzy lubią spędzać wolny czas niekoniecznie w kuchni.
Na koniec dodam, że zaproponowane danie jest baaardzo sycące.
I jeszcze jedna rada: do podgotowania brokuła można dodać szczyptę sody oczyszczonej,
by warzywo nie straciło koloru.
Pozdrawiam cieplutko i życzę przyjemnego "tartowania":)
Pa, pa :)
Hmmm...poczytałam i zgłodniałam 😊 wygląda smakowicie, po niedzieli robię tartę 😊 pozdrawiam serdecznie ❤
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam zainspirować. Powodzenia w kuchni. I nie tylko :)
UsuńSkusiłaś mnie natychmiast, składnikami, prostotą wykonania i pięknymi zdjęciami. :) Będziemy smakować. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zaproponowane danie zachęciło Cię do pitraszenia :) Pozdrawiam i życzę udanego seansu smaków :)
UsuńWygląda pysznie,ale kto mi ją zrobi? :P
OdpowiedzUsuń