10 sty 2015

# przepisy

Deser z pieczonych jabłek

Dom znów wypełnił się zapachem cynamonu. Przyszła pora na kolejny prosty deser, czyli jabłka pieczone z tą fantastyczną korzenną przyprawą. Trochę inny, niż poprzednio, ale równie pyszny, bo owoce są słodkie i smakują chyba wszystkim. Takim deserem warto zajadać się jesienią i zimą.  Będzie to z korzyścią dla naszego biednego żołądka atakowanego zewsząd różnymi specjałami, bo pieczone jabłka są bardzo delikatne dla naszego układu pokarmowego. Pisze o tym m.in Anna Ciesielska w "Filozofii zdrowia".

Jabłka kroimy w dużą kostkę,  posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 180 stopni C. Pieczemy tak długo (czyli dość krótko), aż jabłka zmiękną. Wykładamy do pucharków,polewamy sosem z jabłek (powstał podczas pieczenia), dekorujemy świeżą miętą (z parapetu :).







 Deser polecam bardzo zapracowanym osobom. Będzie szybko, pysznie i zdrowo :)

Pozdrawiam, jak zawsze,  cieplutko :)



12 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie i z pewnością jest przepyszny :)

    Zapraszam również do siebie www.skladrekodziela.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Już pędzę do Ciebie :)

      Usuń
  2. Omnomnom... ale pyszności. Żebym to ja jeszcze miała serce do garów... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie przepadam za kuchnią, ale taki deser jestem w stanie "wydziergać" :)

      Usuń
  3. ...ale ja nie przepadam zarówno za samym cynamonem, jak i za oddzielnym smakiem pieczonych jabłek :c

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat mi Ukochany przywiózł kilkanaście kilo jabłek, muszę spróbować! Piękna serwetka pod deserkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda ok, ale ja bym pewnie d tego dowaliła trochę śmietany albo lodów :D
    wiem, że już mniej zdrowo, ale jak deser to dla mnie musi być słodko bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka nie komponują mi się ze śmietaną. Lody mogą być. Pieczone jabłka są zaskakująco słodkie.

      Usuń
  6. zazwyczaj proste dania są najsmaczniejsze! Tak i w tym przypadku <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Siła tkwi w prostocie; nie tylko w kuchni.

      Usuń

Moja lista blogów

Obserwatorzy