6 lip 2020

Migdałowe babeczki z bitą śmietaną i owocami

Masz mało czasu na pieczenie domowych ciast? Masz ochotę na coś pysznego do porannej kawy? Chcesz w letnim ogrodzie skosztować smaków lata? Skorzystaj z mojej sugestii. Dziś proponuję pyszne migdałowe babeczki z bitą śmietaną, truskawkami i winogronami.



Składniki ciasta (porcja wystarcza na zrobienie 12 babeczek)
⇒ 20 dag mąki (krupczatki, migdałowej, owsianej w dowolnych proporcjach z przewagą migadałowej))
⇒ 10 dag masła
⇒ 5 dag cukru pudru
⇒ 2 żółtka
⇒ łyżeczka proszku do pieczenia
⇒ szczypta soli
⇒ 2 łyżeczki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Składniki nadzienia
⇒ śmietana 30 % 
⇒ cukier puder
⇒ truskawki, białe winogrona
⇒ gorzka czekolada

Sposób wykonania:
Połączyć i wyrobić wszystkie składniki ciasta. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 1 godz. Podzielić je na 12 części. Każdą z nich wylepić na porcelanowe lub inne tartaletki. Piec na złoty kolor. Na krótko przed podaniem ubić schłodzoną śmietanę z cukrem, nanieść ją na babeczki, udekorować truskawkami i winogronami podzielonymi na cząstki. Polać roztopioną w wodnej kąpieli gorzką czekoladą.




Moja mała pomocnica próbuje, czy nadzienie ciasteczek jest smaczne.



W jednym z poprzednich postów proponowałam migdałowe babeczki z truskawkami. Baza w postaci kruchych spodów daje nieskończone morze możliwości. Wystarczy kreatywność, "coś tam" w lodówce (jednak się przydaje jakiś zapas) i... do dzieła😉  







4 komentarze:

  1. Dziękuję. Polecam.🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisany. Jest okazja zrobić. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie. Polecam.🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

      Usuń
  3. No dobra.... Zgłodniałem :) Pięknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń