22 sty 2023

Ciasteczka ryżowe (bezglutenowe)

Czasem zachce się człowiekowi coś słodkiego. Trzeba wtedy wyszperać prosty przepis. Taki też dostałam od swojej kuzynki. 

Ciasteczka ryżowe robi się ekspresowo. W takim tempie też znikają.😋

Zaproponowane ciacha są odpowiednie dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

Składniki:

⇒ 1 opakowanie kaszki ryżowej o wybranym smaku bobo vita

⇒ 4 jajka

⇒ 20 dag masła

⇒ rodzynki 

⇒ ½ szklanki cukru (opcjonalnie, kaszka zawiera cukier)

Sposób wykonania:

Utrzeć masło na gładką masę (ewentualnie z cukrem). Stale ucierając, stopniowo dodawać żółtka i kaszę. Ubić pianę z białek i powoli dodawać ją po jednej łyżce, delikatnie mieszając. Nakładać masę małą łyżeczką na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku położyć 1 rodzynkę. Piec w temperaturze 180° C na złoty kolor. Zostawić do ostygnięcia, po czym wyłożyć do miseczki i pałaszować z kawą.😋








12 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na przekąskę! Prosto i szybko. Lubię takie ciasteczkowe wariacje

    OdpowiedzUsuń
  2. Joanna Postupalska-Bożek22 sty 2023, 17:37:00

    Super przepis. Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam takie ciastka z dzieciństwa. Nie byłam ich wielką fanką, ale teraz narobiłaś mi na nie smaka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze nic podobnego, więc chętnie to zmienię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają rewelacyjnie. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam nowe pomysły kulinarne, zwłaszcza takie słodkie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Warto spróbować, jeszcze nie próbowałam takich ciastek

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne, proste w wykonaniu ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi smacznie. Takie ryzowe ciasteczka to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Warto spróbować. Taka słodka przekąska jest rewelacyjna

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie robiłam jeszcze takich ciastek. Czuję że są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię piec domowe ciasteczka. Przyznam, że ryżowych nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń