Czasem zachce się człowiekowi coś słodkiego. Trzeba wtedy wyszperać prosty przepis. Taki też dostałam od swojej kuzynki.
Ciasteczka ryżowe robi się ekspresowo. W takim tempie też znikają.😋
Zaproponowane ciacha są odpowiednie dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu.
Składniki:
⇒ 1 opakowanie kaszki ryżowej o wybranym smaku bobo vita
⇒ 4 jajka
⇒ 20 dag masła
⇒ rodzynki
⇒ ½ szklanki cukru (opcjonalnie, kaszka zawiera cukier)
Sposób wykonania:
Utrzeć masło na gładką masę (ewentualnie z cukrem). Stale ucierając, stopniowo dodawać żółtka i kaszę. Ubić pianę z białek i powoli dodawać ją po jednej łyżce, delikatnie mieszając. Nakładać masę małą łyżeczką na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku położyć 1 rodzynkę. Piec w temperaturze 180° C na złoty kolor. Zostawić do ostygnięcia, po czym wyłożyć do miseczki i pałaszować z kawą.😋
Fajny pomysł na przekąskę! Prosto i szybko. Lubię takie ciasteczkowe wariacje
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPamiętam takie ciastka z dzieciństwa. Nie byłam ich wielką fanką, ale teraz narobiłaś mi na nie smaka!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze nic podobnego, więc chętnie to zmienię.
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam nowe pomysły kulinarne, zwłaszcza takie słodkie ;-)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, jeszcze nie próbowałam takich ciastek
OdpowiedzUsuńFajne, proste w wykonaniu ciasteczka. :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie. Takie ryzowe ciasteczka to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńWarto spróbować. Taka słodka przekąska jest rewelacyjna
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takich ciastek. Czuję że są pyszne
OdpowiedzUsuńLubię piec domowe ciasteczka. Przyznam, że ryżowych nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuń