Garść przepisów na domowe pieczywo
Pieczywo domowe smakuje wyśmienicie, jest pozbawione konserwantów. Podczas jego przygotowywania po domu roznosi się fantastyczny zapach. Upieczenie chleba wcale nie jest takie trudne i pracochłonne, jak to się wydaje. Wystarczy odpowiednia mąka, drożdże lub zakwas i dodatki, by pachnące bochny znalazły się na naszym stole. Warto poświęcić czas na samodzielne przygotowanie chleba i bułek.
Źródło zdjęcia - tutaj
Składniki:
- 1 kg mąki orkiszowej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki maślanki
- 3 łyżki mleka
- 2 – 3 szklanki przestudzonej letniej wody
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 średni ugotowany ziemniak
Sposób wykonania:
Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku
i poczekać do wyrośnięcia. Zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami, dobrze
wyrobić, przykryć ściereczką. Po pół godzinie dodać olej, ponownie wyrobić i
odłożyć do wyrośnięcia na 40 minut. Piec w temperaturze 200° C ok. 50
min.
Chleb razowy z siemieniem lnianym
Składniki:
- 400 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 1 łyżka płatków owsianych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 20 ml letniego mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 średni ugotowany ziemniak
Sposób wykonania:
Starannie wyrobić wszystkie składniki tak długo, aż ciasto zacznie
odchodzić od ręki. Uformować bochenek, przełożyć do foremki wysmarowanej
olejem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 100° C na 15 minut, po czym
zwiększyć temperaturę do 180°. Piec 40 minut.
Składniki:
- 80 dag mąki orkiszowej
- 120 dag mąki żytniej
- 1/2 szklanki zakwasu)
- 1/3
szklanki maślanki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 1 jajko
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki starannie
wyrobić. Ciasto podzielić na 8 części. Uformować wałeczki i zwinąć je w
ślimaki. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 100° C na 15
minutach. Nastawić piekarnik na temperaturę 180° stopni C. Piec na złoty
kolor.
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej razowej
- 1/2 szklanki zakwasu
- 1/3 szklanki
maślanki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Sposób wykonania:
Starannie wyrobić
wszystkie składniki. Ciasto podzielić na 8 części. Formować podłużne bułki. Posmarować je roztrzepanym jajkiem Włożyć do piekarnika nagrzanego do
90° C na ok. 10 minut.
Nastawić
piekarnik na temperaturę 180° stopni C. Piec na złoty kolor.
Składniki:
- 400 g mąki krupczatki
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 40 g drożdży
- 220 g ciepłej wody
- 40 g oleju rzepakowego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ziarna maku
- 1 jajko
Sposób wykonania:
Starannie wyrobić wszystkie składniki (oprócz
jajka). Podzielić ciasto na 8 części. Każdą z ośmiu części podzielić na kolejne
3, uformować wałeczki i zapleść je w warkocze. Plecionki posmarować
roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami maku. Przykryte lnianą ściereczką
odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec na złoty kolor w
temperaturze na 200°C i ok. 20 - 30 min.
Składniki:
- 1/2 kg mąki krupczatki
- 100 g cukru pudru
- 80 g masła
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 jajo
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki soli
Sposób wykonania
Starannie wyrobić wszystkie składniki (oprócz jajka). Ciasto
wyłożyć na talerz, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na 30 minut. Podzielić na 8 równych części i ukształtować okrągłe
bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Bułeczki posmarować
roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika, ustawić temperaturę na 180°C – 200°C.
Piec 20 - 25 min.