Zupa z dyni Hokkaido
Sezon dyniowy mamy w pełni. Korzystajmy więc z tego dobrodziejstwa. Łapmy w locie witaminy, które niesie ze sobą upalne lato. Bo jak nie teraz, to kiedy?
Dziś na obiad proponuję zupę z dyni. A dlaczego z Hokkaido? Danie z tej pomarańczowej kulki robi się dużo łatwiej niż z innych. Nie trzeba obierać jej ze skórki. Wystarczy dynię przeciąć na pół, wydrążyć środek i pokroić na kawałki. Hokkaido jest niewielka, więc łatwo się ją kroi.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Jest też wartościowa pod względem odżywczym. Zawiera witaminy A, C, PP oraz witaminy z grupy B, jak również liczne minerały – fosfor, wapń, magnez, potas i żelazo. Jest też bogata w błonnik. 100 gramów tej dyni to tylko 37 kalorii, a jednocześnie bardzo syci. Poza tym odtruwa i oczyszcza organizm, pozytywnie wpływa na działanie wątroby i nerek, wpływa na przyczynia się do polepszenia wyglądu cery, włosów i paznokci.
Czas na przepis na zupę z dyni Hokkaido.
Produkty:
⇒ 1 dynia Hokkaido
⇒ 1 - 2 szklanki wody
⇒ 1 - 2 ząbki czosnku
⇒ 1 cebula
⇒ niewielki kawałek świeżego imbiru (ewentualnie ½ łyżeczki imbiru sproszkowanego)
⇒ sól i pieprz do smaku
⇒ jogurt naturalny lub śmietana (kwaśna lub słodka)
⇒ łyżka masła
Sposób przygotowania
Dynię przekroić, wyciągnąć z niej włókna i pestki, pokroić na drobniejsze kawałki. Ugotować z pozostałymi składnikami (oprócz jogurtu/śmietany). Zmiksować. Jeśli gotujemy w Thermomixie, to ustawić w pozycji 10 na 10 minut (temp. 100 stopni) i gotować jeszcze ok. 10 min. Dodać masło. Podawać z jogurtem lub śmietaną.
Proponuję też inne potrawy z dyni.
1. Pieczona dynia z mozzarellą
2. Placuszki z dyni z oscypkiem
4. Bigos z dyni
Polecam i życzę smacznego.