29 wrz 2019

Kuchnia dziewiarki, czyli pieczony udziec z indyka

września 29, 2019 5 Komentarze
Powszechnie wiadomym jest, że kiedy dziewiarkę dotknie wena, to już przepadły prace domowe. Wiadomo, porządek w domu musi być, więc nie jest źle z tymi porządkami. Trzeba jednak jeszcze nakarmić domowników. A i sama dziewiarka też człowiek - jeść musi. Samo się nie ugotuje, a caterring odpada. Co więc robi dziewiarka? Dziewiarka gotuje, ale szybko i sprawnie.

Źródło grafiki - tutaj




Dziś wszystkim zapracowanym i nie tylko osobom tworzącym rękodzieło, proponuję smaczne danie. Robi się je szybko, więc można poświęcić czas na projektowanie, na hobby, na czytanie itp. przyjemności. Będzie to pieczony udziec z indyka.

Produkty:
udziec z indyka
⇒ ziemniaki
⇒ cebula
⇒ marchew
⇒ przyprawy: lubczyk, majeranek, tymianek, mielony kminek, sól

Sposób przygotowania: 
Z udźca zdjąć skórę. Wymieszać wszystkie przyprawy i natrzeć nimi mięso. Wyłożyć na formę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C. Po około 15 minutach wyjąć mięso i obłożyć je pokrojonymi warzywami. Piec tak długo, aż udziec będzie miękki, a ziemniaki lekko zarumienione.









21 wrz 2019

Świąteczne Candy z okazji 5 urodzin u Margotki

września 21, 2019 3 Komentarze

Margotka zaprasza na Candy.




"Cześć! Dziś z okazji 5 urodzin mojego bloga zapraszam Was na świąteczne rozdanie :) Do zdobycia zestaw ozdób choinkowych w sam raz na zbliżające się Boże Narodzenie + co mi tam jeszcze wpadnie do głowy :)


Zasady udziału:

1. Zapisz się do 23 listopada 2019 r. wyrażając chęć udziału w moim Candy - pod tym postem.

2. Jeśli chcesz dodaj baner z informacją o Candy z linkiem do mnie u siebie na blogu, facebooku lub instagramie.

3. Zabawa kierowana jest do osób, które w miarę aktywnie prowadzą swoje blogi, strony.

4. Jeśli masz ochotę dołącz do grona Obserwatorów.

To wszystko :)

Jak najszybciej ogłoszę wyniki, aby wysłać przed Bożym Narodzeniem.


Wysyłam na terenie Polski.


Miłej zabawy!!!

Margotka."

19 wrz 2019

Pizza z mąką ciecierzycową, bakłażanem i cukiną

września 19, 2019 4 Komentarze
To już 19 września i pierwszy wpis w tym miesiącu. Długa przerwa w blogowaniu spowodowana była scenariuszem napisanym przez życie. 

Dziś wracam z postem kulinarnym i propozycją pizzy z nietypowymi produktami.




Składniki:

Ciasto
  • 160 g wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g mąki ciecierzycowej i 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wyrobić. Uformować kulę, zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Wyłożyć na cienką blachę, rozprowadzić palcami, uformować brzeg w postaci wałka. 

Nadzienie
  • bakłażan (pokrojony w plastry razem ze skórką)
  • cukinia (obrana i pokrojona w plastry)
  • kilka plasterków szynki
  • mozzarella w kulce (pokrojona w plastry)
  • mozzarella twarda (starta na tarce)
  • pesto
  • keczup (opcjonalnie)
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Na ciasto nałożyć nadzienie, smarując je najpierw pesto. Piec w piekarniku w temperaturze 200° C tak długo, aż zarumienią się brzegi (około 15-20 minut).









Szybko i pysznie. Polecam 😉