Letni obiad, czyli frittata z cukinią
Frittata jest pożywną potrawą na bazie jajek z różnymi dodatkami.
Tym razem sporządziłam ją z cukinią w roli głównej.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Źródło zdjęcia - tutaj |
Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Z powodzeniem mogą ją włączyć do diety osoby odchudzające się. Jest niskokaloryczna (100 g surowej cukinii to 15 kcal) i lekkostrawna, przyspiesza metabolizm. To świetne warzywo dla osób chorujących na raka (zmniejszają się ryzyko raka narządów przewodu pokarmowego - żołądka, trzustki, jelita grubego i jamy ustnej), nie kumulują się w niej metale ciężkie.
Cukinia ma bardzo delikatny smak. Można ją jest na surowo (w surówkach i solo - z dipami) jak i poddaną obróbce termicznej (smażona, pieczona, faszerowana, gotowana). Można jej używać do pieczenia ciast. Bardzo smaczne są też smażone kwiaty cukinii opanierowane w cieście naleśnikowym lub nadziewane i zapiekane w piekarniku.
Cukinii można łączyć z dodatkami o bardziej wyrazistym smaku - czosnkiem, cebulą, pomidorami.
Cukinia jest dobrym źródłem wielu witamin: A, B, C. Zawiera też składniki mineralne, m.in. wapń, fosfor, żelazo, potas (dzięki niemu woda w organizmie nie zatrzymuje się), sód, jod. Obecność luteiny i zeaksantyny zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (co może doprowadzić nawet do ślepoty). Cukinia działa alkalizująco, z powodzeniem mogą ją spożywać osoby cierpiące na zgagę i nadkwaśność. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu warzywa to mogą włączyć diabetycy. Powinny ją włączyć do swojego menu kobiety będące w ciąży, bo cukinia zawiera spore ilości kwasu foliowego. Zawarte w cukinii polifenole normują wydzielanie hormonów tarczycy.
Warzywo to przyczynia się do wzmocnienia organizmu, wspierając układ immunologiczny. Cukinia wzmacnia też serce i spowalnia procesy starzenia się skóry narażonej na szkodliwe działanie środowiska.
Również pestki dyni posiadają wiele właściwości. Są bogate w związek o działaniu przeciwrobaczym (kukurbitacyna).
Przepis na cukiniową frittatę
Składniki:
- średniej wielkości cukinia (najlepiej młoda);
- duża cebula;
- 2 jajka;
- 1/2 szklanki mleka;
- natka pietruszki;
- świeży lubczyk;
- łyżka oleju rzepakowego;
- sól, świeżo zmielony pieprz;
- 1 szklanka maślanki, kwaśnego mleka lub jogurtu naturalnego
Sposób wykonania:
Cukinię pokroić w drobną kostkę. Jeśli warzywo jest młode nie trzeba obierać go ze skórki, ani usuwać pestek. Cebulę drobno posiekać. Jajka połączyć z mlekiem i olejem. Taką masą zalać warzywa. Przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki oraz liśćmi lubczyku. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 30 minut (do ścięcia się masy jajecznej). Podawać z maślanką, kwaśnym mlekiem lub jogurtem naturalnym.
Oto inne dania z cukinii godne polecenia:
1. Placki z cukinii i ziemniaków
3. Naleśniki faszerowane warzywami
4. Pizza z mąką ciecierzycową, bakłażanem i cukinią