Lato obfituje w kosz pełen warzyw i owoców. Powszechnie wiadomym jest, że te dary natury są bogate w witaminy oraz mikroelementy, powinny więc znaleźć się na naszych stołach. Do śniadań, obiadów i kolacji koniecznie dodawajmy warzywa. Po konsultacji z dietetyczką zjadam ich dziennie ½ kg.
Dziś proponuję na obiad lub kolację placuszki z cukinii. Zanim podam przepis, przypomnę właściwości zdrowotne tego bardzo łatwego w uprawie warzywa.
Cukinia obfituje w witaminę C. W jej skład wchodzą również karoten i witaminy z grupy B oraz witamina K. stanowi źródło kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Zawiera sporo potasu, sodu, fosforu oraz wapnia. Jest jednym z pierwszych warzyw, które można serwować małym dzieciom.
Cukinia jest niskokaloryczna. W 100 g cukinii znajduje się 21 kcal, 2,71 g białka, 3,11 g węglowodanów, 1,1 g błonnika.
Charakteryzuje się właściwościami leczniczymi:
Cukinia jest niskokaloryczna. W 100 g cukinii znajduje się 21 kcal, 2,71 g białka, 3,11 g węglowodanów, 1,1 g błonnika.
Charakteryzuje się właściwościami leczniczymi:
- odkwasza organizm (właściwości alkalizujące),
- wspiera odchudzanie,
- przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie,
- ma działanie przeciwnowotworowe,
- chroni oczy - zawarta w warzywie zeaksantyna i luteina zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub chorób siatkówki,
- pomaga w walce z cukrzycą (niski indeks glikemiczny sprawia, że poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie),
- pomaga przy wrzodach żołądka,
- wzmacnia krzepliwość krwi,
- poprawia pracę mózgu,
- redukuje stres.*
* źródło - tutaj
Są jednak osoby, które powinny unikać cukinii. Nie powinni jej jeść cierpiący na:
- wrzody żołądka,
- choroby układu pokarmowego,
- biegunkę
- stany zapalne woreczka żółciowego,
- choroby nerek.*
* źródło - tutaj
A oto przepis na placuszki z cukinii.
Składniki:
⇒ 1 cukinia
⇒ 2 jajka
⇒ 6 łyżek mąki
⇒ opcjonalnie - ser feta, mozzarella
⇒ sól, pieprz
⇒ olej rzepakowy
Sposób wykonania:
Pokroić cukinię w dość drobną kostkę i połączyć pozostałymi składnikami. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Uwaga: cukinia powinna być młoda, by nie miała twardej skórki. Wtedy nie jest też konieczne odrzucanie pestek, bo są one niewielkie i miękkie.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Podawać z kaszą, ryżem, grahamem lub solo. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Polecam to smaczne i szybkie danie.
U moich rodziców jest taki wysyp cukinii że chyba się słyszę na ten przepis 😉
OdpowiedzUsuńNie doceniam cukinii w swojej kuchni, a przecież tyle smakowitych dań można z niej przygotować, zatem przepis podchwytuję i obiecuję podziałać w kuchni. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię pod każdą postacią. W placuszkach, cieście, leczo...
OdpowiedzUsuń