10 sie 2020

# przepisy

Placuszki z cukinii

Lato obfituje w kosz pełen warzyw i owoców. Powszechnie wiadomym jest, że te dary natury są bogate w witaminy oraz mikroelementy, powinny więc znaleźć się na naszych stołach. Do śniadań, obiadów i kolacji koniecznie dodawajmy warzywa. Po konsultacji z dietetyczką zjadam ich dziennie ½ kg.

Dziś proponuję na obiad lub kolację placuszki z cukinii. Zanim podam przepis, przypomnę właściwości zdrowotne tego bardzo łatwego w uprawie warzywa.



Cukinia obfituje w witaminę C. W jej skład wchodzą również karoten i witaminy z grupy B oraz witamina K. stanowi  źródło kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Zawiera sporo potasu, sodu, fosforu oraz wapnia. Jest jednym z pierwszych warzyw, które  można serwować małym dzieciom. 

Cukinia jest niskokaloryczna. W 100 g cukinii znajduje się 21 kcal, 2,71 g białka, 3,11 g węglowodanów, 1,1 g błonnika.

Charakteryzuje się właściwościami leczniczymi:
  • odkwasza organizm (właściwości alkalizujące),
  • wspiera odchudzanie,
  • przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • chroni oczy - zawarta w warzywie zeaksantyna i luteina zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub chorób siatkówki,
  • pomaga w walce z cukrzycą (niski indeks glikemiczny sprawia, że poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie),
  • pomaga przy wrzodach żołądka,
  • wzmacnia krzepliwość krwi,
  • poprawia pracę mózgu,
  • redukuje stres.*
* źródło - tutaj

Są jednak osoby, które powinny unikać cukinii. Nie powinni jej jeść cierpiący na: 
  • wrzody żołądka,
  • choroby układu pokarmowego,
  • biegunkę
  • stany zapalne woreczka żółciowego,
  • choroby nerek.*
* źródło - tutaj

A oto przepis na placuszki z cukinii.
Składniki:
⇒ 1 cukinia 
⇒ 2 jajka
⇒ 6 łyżek mąki
⇒ opcjonalnie - ser feta, mozzarella
⇒ sól, pieprz
⇒ olej rzepakowy
Sposób wykonania:
Pokroić cukinię w dość drobną kostkę i połączyć pozostałymi składnikami. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Uwaga: cukinia powinna być młoda, by nie miała twardej skórki. Wtedy nie jest też konieczne odrzucanie pestek, bo są one niewielkie i miękkie.
Źródło zdjęcia - tutaj



Podawać z kaszą, ryżem, grahamem lub solo. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Polecam to smaczne i szybkie danie.

3 komentarze:

  1. U moich rodziców jest taki wysyp cukinii że chyba się słyszę na ten przepis 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie doceniam cukinii w swojej kuchni, a przecież tyle smakowitych dań można z niej przygotować, zatem przepis podchwytuję i obiecuję podziałać w kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią. W placuszkach, cieście, leczo...

    OdpowiedzUsuń