15 lip 2016

# przepisy

Co na obiad? Cukinia z kaszą jaglaną :)

Lato sprzyja eksperymentom kulinarnymCoś jeść trzeba. Wielość warzyw i owoców pozwala na przygotowanie smacznych, pożywnych i nieskomplikowanych dań. Korzystając z ciepłej aury, wolę spędzać czas w ogrodzie, a nie uganiać się w kuchni przy rozgrzanym piecu. To co dziś wymyśliłam? Cukinię z kaszą jaglaną. Dane smaczne, proste i szybkie. 

Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 1 duży pomidor
- cebula
- natka zielonej pietruszki
- liście selera
- świeża bazylia
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- przyprawy: lubczyk, tymianek, sól
- olej kokosowy

Sposób wykonania:
Na oleju kokosowym lekko podsmażyć cebulkę. Cukinię oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę. Całość posypać pokrojoną natką pietruszki i listkami selera. Włożyć na patelnię. Dołożyć przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Dodać przyprawy. Zalać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. Potrawę podawać udekorowaną świeżą bazylią.












Polecam to smaczne i pożywne danie, które można podać również z mięsem.
Kaszę jaglaną jadam dość często. 
Nie dość, że mi smakuje, to jeszcze posiada cenne wartości odżywcze. 
Można ją przygotowywać na wiele sposobów.

I jeszcze kilka informacji o kaszy jaglanej z zasobów internetowych:

"NA CO POMAGA NAM KASZA JAGLANA?

Przede wszystkim neutralizuje nam nadmiar kwasów żołądkowych dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę. Zaraz po spożyciu potrafi przynieść ulgę. Doskonale usuwa śluz z organizmu i widać to namacalnie u dzieci, które w czasie infekcji borykają się z mokrym kaszlem i katarem. Ponadto zawiera bardzo dużą ilość aminokwasów, wartości odżywczych oraz zaopatruje nasz organizm w potrzebne białko. Spożywanie kaszy jaglanej zaleca się osobom, które walczą z chorobami nowotworowymi jak również zalecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek.

JAK PRZYGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ?


Bardzo często słyszę opinie, że kasza jaglana jest niesmaczna ze względu na smak goryczki. Wiele osób również narzeka, że jej konsystencja jest mało przyjazna i pozostawia wiele do życzenia, by zjeść ją ze smakiem. Moim zdaniem Ci  co narzekają po prostu źle ją przygotowali i dlatego nie wydała się być atrakcyjnym kąskiem na talerzu."

Gotowanie kaszy jaglanej doskonale ilustruje poniższa infografika:
 *
* Źródło - tutaj.

Dodam jeszcze, że oleju kokosowego używam czasem w mojej kuchni. 
Pisałam o tym tutaj i tutaj.

Pozdrawiam cieplutko :)
Pa, pa :)


9 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis a kaszę jaglaną zrobiłam raz i mi nie smakowała:( Zdecydowanie wolę kaszę gryczaną niepaloną:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis.Nie przepadam za kaszą jaglaną.Lubię bardziej kaszę gryczaną.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za podpowiedź. Łatwe, szybkie i mam nadzieję że smaczne.
    Na pewno wypróbuję tym bardziej, że prawie wszystko rośnie na mojej działce. A co do kaszy jaglanej; lubię i często stosuję zamiennie zamiast ziemniaków (domownicy uwielbiają z mięsem w sosie), lubię też na słodko z owocami zarówno świeżymi jak i suszonymi.
    Cieplutko pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  4. Danusiu, jak zwykle mądrze i rzeczowo przekazujesz ważne i ciekawe informacje.Bardzo lubię kaszę jaglaną. Twój przepis na szybkie danie wart wypróbowania!Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj zafunduję sobie taka kolacyjkę :-) Mam wszystkie składniki.

    OdpowiedzUsuń
  6. This looks delicious! Thanks for sharing! I just followed you on GFC #94 could you please kindly follow back? Let's support eachother & keep in touch!
    xo from Italy,
    Sonia Verardo
    http://www.trenchcollection.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie! U mnie ostatnio cukinia króluje... jak na razie w postaci placuszków i leczo :) Kaszę jaglaną bardzo lubię, więc ten przepis także na pewno wypróbuję - i to z jaką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O ! jaki fajny przepis. Nie trzeba nic osobno gotować, tylko wszystko w jednym garnku czy patelni. Super :)

    OdpowiedzUsuń