Kiedy najdzie człowieka ochota na naleśniki, to musi je zrobić. Najchętniej zjadam takie bez dodatków, ale zalecenia dietetyczki są inne 😉 Zrobiłam więc na niedzielny obiad naleśniki nadziewane warzywami.
Składniki:
⇒ 2 naleśniki
⇒1 mała cukinia
⇒ ćwierć średniej wielkości kalarepy
⇒ 4 różyczki brokuła
⇒ 2 plastry mozzarelli
⇒ 4 kawałki suszonego, drobno pokrojonego pomidora
⇒ pieprz
Warzywa dusimy na oleju kilka minut. Powinny być aldente. Wykładamy na naleśnik. Na wierzch dajemy plaster mozzarelli (ładnie się roztopi), zawijamy.
Danie przyrządza się bardzo szybko, jest smaczne i pożywne. Zawiera to, co powinno się znaleźć w każdym posiłku, czyli węglowodany, białka i tłuszcze oraz warzywa.
Właściwości warzyw użytych do farszu
Warzywo
|
Właściwości
|
Składniki
mineralne i odżywcze
|
Witaminy
|
Wartość energetyczna
/w 100
g/
|
Cukinia
|
Wspomaga
odchudzanie, odkwasza organizm, działa przeciwnowotworowo, przeciwrobacznie
(pestki), łagodzi zgagę i nadkwasotę, wrzody żołądka, sprzyja przemianie
materii.
|
fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod,
węglowodany, białka, błonnika, tłuszcze
|
A,
B1, C, PP
|
surowa cukinii - 15 kcal, smażona - ponad 40 kcal
|
Brokuł
|
Ma
działanie przeciwzapalne, zapobiega alergii, ma dużo błonnika, pomaga
wchłaniać witaminę D, poprawia wzrok i jest
dobry dla oczu, poprawia wygląd
skóry, zmniejsza ryzyko chorób serca, ma białko, zapobiega
skurczom mięśni, jest dobry dla kości.
|
fosfor, wapń, magnez, potas, sód, jod, żelazo, miedź, cynk,
mangan, białka, węglowodany, tłuszcze
|
C,
B1, B2, B3, B6, B12, A, D, E
|
17
kcal
|
Kalarepa
|
Wspiera prawidłowe funkcjonowanie oka i chroni je przed
promieniowaniem UVA i UVB, zalecana przy anemii, ułatwia oczyszczanie
organizmu (wspiera pracę wątroby oraz jelit) i pomaga w odchudzaniu, reguluje
wchłanianie cukrów i na dłużej zapewnia uczucie sytości, znacznie zmniejsza
ryzyko zachorowania np. na raka piersi.
|
potas, wapń, fosfor, magnez, błonnik, izotiocyjany i indole
|
C, A, K oraz witaminy z grupy B
|
27
kcal
|
Suszone pomidory (pomidory)
|
Posiada właściwości antynowotworowe (mogą powstrzymać
rozwój raka prostaty, chronią organizm przed atakiem wolnych rodników, są
moczopędne, obniżają ciśnienie krwi, opóźniają proces starzenia się
skóry
|
potas, żelazo, fosfor i sód, błonnik
|
C,
E
|
22
kcal
|
Żadnych z tych warzyw nie lubię a naleśniki najlepiej mi smakują bez dodatków. A z reguły robię je w soboty jak potrzebuję szybki obiad😁pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA ja odwrotnie, wszystkie te warzywa uwielbiam i jem na okrągło:-)
UsuńLubię naleśniki w każdej postaci. Najchętniej zjadałam takie bez dodatków. Tym razem spróbowałam z warzywami i bardzo mi zasmakowały 🤗
UsuńW takim zestawieniu nie jadlam nalesników
OdpowiedzUsuńJa po raz pierwszy. Smakowały mi.
UsuńUwielbiam naleśniki z dżemem, bez dodatków też bardzo lubię. Naleśniki z warzywami to coś czego muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa naleśniki preferuję bardziej na słodko:) ale z cukinią to jeszcze nie jadłam takich warzywnych:)
OdpowiedzUsuń