11 lip 2019

# inspiracje # przepisy

Czas na kawę. Ale jaką?

Lubimy smak i aromat kawy. Jedni piją mocną, inni delikatną. Są tacy, którzy gustują w kawie z  różnymi dodatkami w postaci mleka, cynamonu, kardamonu, kakao, czekolady czy koniaku. 





Kawa dla wielu osób jest istnym codziennym rytuałem, który czyni poranek cudowną chwilą i dobrze rozpoczętym dniem. Przy małej czarnej spotykają się znajomi, by spędzić miło czas, przedsiębiorcy, by rozpocząć lub zakończyć biznesowe negocjacje, zakochani, by delektować się smakiem kawy i z miłością patrzeć sobie w oczy. Można tak jeszcze długo wymieniać. 

Źródło - klik

Źródło - klik


Skąd kawa pochodzi i dlaczego zrobiła taką furorę?

Plantacje kawy rozmieszczone są na całym świecie. Najpotężniejszym dostawcą ziarna kawowego jest Brazylia. Tam roczna produkcja wynosi nawet 3 mln ton. Smak i aromat kawy zależy nie tylko od gatunku, ale też od sposobu wypalania, a wytrawnych smakoszy nie jest łatwo zadowolić. 
Zwyczaj picia kawy i delektowania się jej smakiem jest stary jak świat. Odkrycie tego cudownego napoju nastąpiło prawdopodobnie w Etiopii około roku 850. Nazwę wymyślili starożytni Arabowie sięgając po słowo „gahwah” lub Turkowie ze słowem „kahwek”, co oznacza "usuwający zmeczenie”.
Dzięki wysokiej zawartości kofeiny kawa jest energetycznym napojem pobudzającym do fukcjonowania i energicznej pracy. 

Jak działa kofeina?

Poprawia ona zdolności poznawcze, wspomaga pracę pamięci krótkotrwałej, koncentrację, zwiększa umiejętność spostrzegania i ułatwia formułowanie myśli. Dzięki niej możemy przemóc zmęczenie i senność poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych w mózgu i pobudzenie organizmu do działania.

Źródło - klik

Źródło - klik

Kawę z kawowca można z powodzeniem zastąpić żołędziówką. 
Będzie to z dużą korzyścią dla zdrowia. Taką altrernatywę zaproponowała mi dietetyczka. Wypróbowałam  tę kawę i już wiem, że na stałe zagości na moim stole.


Źródło - klik
"Kawa z żołędzi jest napojem prozdrowotnym. Nie zawiera kofeiny ani żadnych innych alkaloidów. Jest napojem wzmacniającym, daje uczucie sytości, wzmacnia żołądek, wątrobę i śledzionę. Reguluje pracę całego układu pokarmowego. Polecana jest do picia jako napój ogólnie wzmacniający i energetyzujący. Zalecana jest przy kuracjach odchudzających, gdyż pita na czczo likwiduje uczucie głodu. Kawa, obok herbaty, jest podstawowym napojem pitym na co dzień. W dawnych czasach w Europie nie znano pitej dziś kawy wykonanej z nasion kawowca. Do wyrobu napoju w charakterze kawy używano różnych dostępnych surowców. Jednym z najbardziej znanych były nasiona dębu. Kawa z nasion dębu w Europie środkowej i wschodniej lokalnie była wykorzystywana jeszcze do niedawna." *



*Źródło informacji - klik.

 Żołędziówka zawiera bogaty kosz składników mineralnych.
Źródło grafiki - klik



Szopenowska kawa

"Wbrew pozorom, kawa żołędziówka nie jest wymysłem współczesności. Jej wspaniały aromat i właściwości prozdrowotne są znane w naszym kraju od wieków. Ten nietypowy napój wytwarzany z darów lasu popijał sam Fryderyk Szopen. Jak donosi fragment „Kuryera Szafarskiego”:



Dnia 18 Jaśnie Pan Fryderyk Franciszek Mikołaj Jakub Chopin wypił siedem filiżanek kawy żołędziowej, spodziewać się trzeba, iż niedługo osiem wypije"


Z kolei informacje na temat leczniczego działania żołędziówki znajdziemy w opublikowanym w 1845 roku „Zielniku ekonomiczno-technicznym” Józefa Geralda Wyżyckiego. Autor opisuje napój jako korzystnie działający na układ pokarmowy.



Cytując samego zielarza:



„żołędzie wyłuszczone upalone i zmełte, dają napój podobny do kawy, szczególnie skuteczny dla dzieci skrofulicznych, mających wydęty żołądek i zatkanie gruczołów brzuchowych; wzmacniając systemat limfatyczny i trzewie…” *



*Źródło informacji - klik.



Warto też sięgnąć po kawę z topinamburu.

"Kłącze topinamburu zawiera inulinę, żelazo, potas, jest także bogate w witaminę C i B1. Ma także bardzo niski indeks glikemiczny, a cechy te powodują, że produkty z topinamburu są doskonałym środkiem wspomagającym dla cukrzyków. Dodatek mniszka, który również często jest składnikiem mieszanek przeciw cukrzycowych, wzmacnia działanie topinamburu oraz powoduje, że nasz produkt działa pobudzająco oraz reguluje trawienie. Kawa obok herbaty jest podstawowym napojem pitym na co dzień. W dawnych czasach w Europie nie znano pitej dziś kawy wykonanej z nasion kawowca. Do wyrobu napoju w charakterze kawy używano różnych dostępnych surowców." *


*Źródło informacji - klik.


"Komu polecana jest kawa z topinamburu?
Najcenniejszym składnikiem tej kawy jest wspomniana już inulina, dlatego picie tego napoju polecane jest wszystkim osobom, którym zależy na zdrowiu i odporności - w szczególności cukrzykom. Kawa ta często jest wzbogacana o dobroczynny mniszek lekarski.
Napój polecany jest też osobom zmagającym się z ogólnym osłabieniemanemią, chorobami krążenia czy nerek (wspiera leczenie niewydolności)Swoją dietę w ten rodzaj kawy powinny wzbogacić wszystkie osoby cierpiące na niedobór minerałów i mikroelementówTo także znakomity środek na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci.
Ponadto topinambur pomaga utrzymać w dobrym stanie naczynia krwionośne i zapobiega odkładaniu się cholesterolu. Jest idealny dla osób zmagających się z miażdżycą.
Osoby dbające o sylwetkę powinien przekonać fakt, iż kawa z topinamburu poprawia przemianę materii, co pomaga w procesie odchudzania. Bogaty w krzem produkt odgrywa również istotną rolę w mineralizacji kości oraz dobrze wpływa na stawy. Jej właściwości docenią także osoby zmagające się z przewlekłym uczuciem zmęczenia.*
*Źródło informacji - klik
Źródło - klik
Źródło - klik









6 komentarzy:

  1. Nie wyobrażam sobie dnia bez kawy, a nawet kilku :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, to sporo. Ja teraz próbuję kaw alternatywnych 🌸🌼🌸

      Usuń
  2. Bardzo dziękuję Ci za ten artykuł. Chętnie spróbuję zdrowej kawowej alternatywy. Serdeczności posyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie szczególnie zasmakowała kawa z topinamburu ☕☕☕

      Usuń
  3. Ciekawa jestem jak smakuje, przy mojej anemii ciekawa jestem czy by pomogła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak opisywanych kaw przypomina tę popularną z kawowca☕☕☕

    OdpowiedzUsuń