Lubię robić szybkie desery. Tym razem przygotowałam kruche babeczki ze śmietaną i owocami. Przepis jest prosty, a ciasteczka są pyszne.
Zasada zrobienia ciasta to 3, 2, 1 czyli 30 dag mąki (ja używam krupczatki), 20 dag masła, 10 dag cukru, a do tego 2 żółtka. Mąkę siekamy z masłem i cukrem, łączymy z żółtkami i gotowe. Ja robię to w thermomixie, więc ciasto jest gotowe błyskawicznie. Dajemy je na ok. 1 godzinę do lodówki, by odpoczęło. Silikonowe foremki wylepiamy tak przygotowanym ciastem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C na złoty kolor. Trwa to ok. 10 - 15 minut. Po wystudzeniu do babeczek dajemy kwaśną śmietanę 30 % - 36 %, na to wykładamy domowy dżem jagodowo - malinowy (lub inny), dekorujemy sezonowymi owocami i świeżą miętą.
Szybko i smacznie. Polecam😉
W robieniu babeczek pomogły małe rączki.
Takie babeczki to smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńSkoro taki szybki i prosty to na pewno podrzucę go siostrze.
OdpowiedzUsuńFajny przepis! Lubię różnego rodzaju babeczki 😊
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się to zdjęcie babeczki. Mniam 💛
OdpowiedzUsuńBabeczki są naprawdę świetne i zawsze wychodzą znakomicie na różne okazje.
OdpowiedzUsuń