25 maj 2014

# przepisy

Grahamki

Bułeczki grahamki są świetne na śniadanie. Można je szybko zrobić. Przepis jest bardzo prosty.

Składniki:
  • 40 dag mąki pszennej razowej;
  • 3 dag drożdży (lub ok. 1/2 szklanki zakwasu);
  • ok. 1/2 szklanki mleka lub maślanki (mniej, jeśli dodamy zakwas);
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • dodatki wg upodobania: siemię lniane, słonecznik, kminek.
Zamiast drożdży można dodać samodzielnie przygotowany zakwas: mąkę żytnią żurkową zalać  w szklanym słoiku ostudzoną przegotowaną wodą tak, aby mąka była przykryta. Na słoik nałożyć bawełnianą lub lnianą ściereczkę i postawić na okno. Dobrze, jeśli na będzie w słońcu - wtedy zakwas zrobi się szybkiej i nie stanie się gorzki. Codziennie zamieszać. Po kilku dniach zakwas wstawić do lodówki. Stosować na "oko". Pieczywo będzie cięższe niż zrobione na drożdżach, ale tak ma być.

Sposób wykonania:
Wyrobić wszystkie składniki, pamiętając o tym, aby nie wsypać na drożdże soli. Zwijać w ślimaczki. Rozpocząć pieczenie od 90 stopni C, po ok. 10 minutach zwiększyć do 180 stopni C. Piec na złoty kolor.


Bułeczki są bardzo smaczne i chrupiące.







Polecam i życzę smacznego :)

Będzie mi niezwykle miło, jeśli polubicie mnie na moim fanpagu na fb :)

Pozdrawiam słonecznie.

Pa, pa ..

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowały :) Na zdrowie.

      Usuń
  2. Wyglądają smakowicie - byłabym szczęśliwa, gdyby ktoś je dla mnie upiekł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są cieplutkie. Podobno nie powinno się jeść ciepłego pieczywa, ale co tam :)

      Usuń
  3. odnotowałam,grahamki uwielbiam więc skorzystam z przepisu :)pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego :) Zamiast drożdży można dodać samodzielnie przygotowany zakwas: mąkę żytnią żurkową zalać w szklanym słoiku ostudzoną przegotowaną wodą tak, aby mąka była przykryta. Na słoik nałożyć bawełnianą lub lnianą ściereczkę i postawić na okno. Dobrze, jeśli na będzie w słońcu - wtedy zakwas zrobi się szybkiej i nie stanie się gorzki. Codziennie zamieszać. Po kilku dniach zakwas wstawić do lodówki. Stosować na "oko". Pieczywo będzie cięższe niż zrobione na drożdżach, ale tak ma być.

      Usuń