3 wrz 2023

Wykorzystanie darów jesieni

Zbliża się ona - jesień. 

Źródło zdjęcia - tutaj

Ta pora roku kojarzy się z ciepłymi barwami, szeleszczącymi liśćmi spadającymi z drzew, brązowymi błyszczącymi kasztanami,  z wykopkami. Przynosi wiele darów, które warto wykorzystać w kuchni, do dekoracji domu i w zabawach z dziećmi. Jesienne warzywa i owoce kuszą ciepłymi barwami. Zawierają całe mnóstwo ważnych dla potrzeb naszego organizmu składników – witamin, soli mineralnych, makro – i mikroelementów. Cukinia, dynia, pomidory, buraki, papryka, gruszki, jabłka, śliwki, żurawina, głóg, grzyby, orzechy – ileż w nich bogactwa. Trzeba je koniecznie włączyć do codziennej diety, bo niosą ze sobą samo zdrowie. Dodatkową ich zaletą jest dostępność, bo to sezon na nie i dobra cena.

Jak je wykorzystać?

1. Cukinia jest zdrowym, niskokalorycznym i lekkostrawnym warzywem. Zawiera wiele składników mineralnych: magnez, potas, żelazo oraz witaminy C, B1 K,PP. Cukinia nadaje się do diety dla odchudzających się i diabetyków, odkwasza organizm, działa przeciwnowotworowo, redukuje stres, poprawia krzepliwość krwi, przeciwdziała chorobom oczu, zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie, poprawia pracę mózgu, wspomaga walkę z wrzodami żołądka. Z cukinii można przygotować wiele potraw – leczo, smażone placki, placki w cieście naleśnikowym, panierowane plastry i wiele innych. Można ją spożywać na surowo, kiszoną i marynowaną.

Źródło zdjęcia - tutaj

2. Dynia to królowa jesieni. Zawiera łatwo przyswajalne składniki mineralne – fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo oraz cukry, pektyny, kwasy organiczne, białko, beta – karoten, a także witaminy – C, B1, B2, PP. Dynia działa przeciwnowotworowo, obniża poziom złego cholesterolu, działa wspomagająco na pracę oczu, poprawia widzenie w półmroku. Również pestki dyni mają właściwości lecznicze. Pomagają one w walce z tasiemcem i owsikami. Nie zaleca się jej spożywania diabetykom. Z dyni można ugotować zupę, przygotować dżem, bigos, naleśniki, ciastka i wiele innych.

Źródło zdjęcia - tutaj

3. Buraki czerwone zawierają wiele składników mineralnych: magnez, potas, żelazo, fosfor, wapń, miedź, fosfor, chlor, fluor, bor, cynk, lit, molibden oraz witaminy A, C, E, K i z grupy B (w tym B9 – kwas foliowy. W soku znajdują się w kwasy: cytrynowy, jabłkowy, szczawianowy, winny, karotenoidy, polifenole, glikozydy, błonnik. Buraki spowalniają proces starzenia się, wspomagają odporność organizmu, zapobiegają anemii, chorobom nowotworowym, wspomagają układ krwionośny. Dzięki kwasowi foliowemu regulują rozwój płodu. Buraki można spożywać na surowo, gotowane, kiszone, marynowane, pieczone, w postaci soku.

Źródło zdjęcia - tutaj

4.  Papryka zawiera sole mineralne: wapń, potas, witaminy A, C, E, beta – karoten, polifenole, flawonoidy. Warzywo to pomaga sunąć wolne rodniki, spowalniając proces starzenia się organizm.  Ma właściwości antyoksydacyjne, pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega chorobom układu krążenia, wzdęciom i zaparciom. Paprykę można jadać na surowo, marynowaną, kiszoną, faszerowaną, grillowaną.

Źródło zdjęcia - tutaj

   Pomidory zawierają mangan, potas, magnez, fosforu i miedz, likopen, flawonoidy, beta – karoten, witaminę A, C, B6, K, kwas foliowy. Wspierają zwalczanie wolnych rodników, działają przeciwnowotworowo, a także poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Spożywa się je na surowo, w postaci zup, sosów, kiszonek, keczupów, dodaje do mięs, faszeruje.

Źródło zdjęcia - tutaj

6. Śliwki zawierają witaminy z grupy B i E. Poprawiają apetyt, wspierają pracę układu trawiennego, mają dobry wpływa na układ nerwowy, koją nerwy, działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Można je spożywać na surowo,  marynowane, jako dodatek do knedli, ciast, mięs. Świetnie nadają się na powidła.

Źródło zdjęcia - tutaj

7. Gruszki są bogatym źródłem kwasów cytrynowego i jabłkowego oraz węglowodanów, błonnika, pektyny, olejków eterycznych. Zawierają składniki mineralne magnez, wapń, fosfor, żelazo, miedź, sód, jod, bor oraz witaminy A, B1, B2, B6, C, PP. Gruszki wspomagają odchudzanie, mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, obniżają ciśnienie krwi, dobrze wpływają na pracę mózgu (minimalizują ryzyko wystąpienia udaru mózgu). Gruszki dojrzałe i miękkie przeciwdziałają zaparciom, a mniej soczyste i cierpkie pomagają w walce z biegunką. Spożywamy je na surowo, gotowane, marynowane, jako dodatek do ciast, dań obiadowych z makaronem, ryżem…

Źródło zdjęcia - tutaj

8. Jabłka zawierają wiele składników mineralnych – magnez, żelazo, wapń, błonnik, potas, fosfor, sód, cynk oraz witaminy A, B6, C, E, K, kwas foliowy. Jabłka wspomagają trawienie, poprawiają pracę serca, wspomagają odchudzanie. Spożywa się je na surowo, suszone, używa do gotowania kompotu, sporządza dżemy, dodaje do mięs i ciast.

Źródło zdjęcia - tutaj

9. Żurawina zawiera miedź, sód, mangan, witaminy A, z grupy B, C, błonnik, antyoksydanty. Zapobiega miażdżycy, wspomaga sprawność intelektualną, walkę z infekcjami dróg moczowych, pomaga w leczeniu anginy i przeziębień, reumatyzmu, zapobiega anemii i przemęczeniu, działa przeciwgrzybiczo, wzmacnia żołądek, trzustkę i jelita. Jada się ją suszoną, sporządza herbatę, dodaje do potraw mięsnych, sporządza dżemy. 

Źródło zdjęcia - tutaj

10Głóg zawiera procyjanidyny i flawonoidy oraz duże ilości witaminy C. Wspomaga pracę serca, obniża poziom całkowitego cholesterolu, zmniejsza groźbę wystąpienia udaru mózgu, wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Z głogu sporządza się herbatę, nalewki, ocet, powidła, keczup, grzaniec.

Źródło zdjęcia - tutaj

11 Orzechy zawierają białka, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, E oraz składniki mineralne (magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, cynk, sód). Zmniejszają ryzyko chorób serca, zawału, udaru mózgu, cukrzycy typu 2, korzystnie wpływają na wygląd skóry, wzmacniają układ nerwowy. Spożywa się je na surowo, jako dodatek do deserów i ciast, sporządza nalewki.

Źródło zdjęcia - tutaj

Grzyby charakteryzują się wyjątkowymi walorami smakowymi, zawierają dużo wody, są niskokaloryczne (oczywiście jeśli nie są dodatkiem tłustych sosów). Zawierają witaminy A, B1, B2. Gotuje się z nich zupy, dodaje do potraw z jaj, mięs, warzyw, sporządza sosy, zapiekanki, sałatki, marynuje.

Źródło zdjęcia - tutaj

Jesień przynosi wiele innych darów. Można z nich zrobić dekoracje domu, zabawki. Bukiet z liści, wianki z korali jarzębiny, kasztanów, orzechów ozdobią dom. Jesiennymi skarbami uwielbiają się bawić dzieci robiąc z nich ludziki, zwierzęta.

Źródło zdjęcia - tutaj

Źródło zdjęcia - tutaj

Jesień zachwyca bogactwem barw, smaków, kolorów, wynagradzając nas tym samym za krótsze dni, szarugi, chłody. Korzystajmy z tych darów, bo służą naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu. 

Źródło zdjęcia - tutaj


 

15 komentarzy:

  1. Owoce lubię wszystkie z wymienionych, cukinię również. Warzyw jadam mniej, a grzybów w ogóle. Anne 18.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednak polecam dużą ilość warzyw. To cenne źródło witamin i mikroelementów.

      Usuń
  2. Uwielbiam takie smaki jesieni. Nie mogę się doczekać aromatycznej szarlotki 😍 A placki z cukinii, z domowym sosem czosnkowym, to jeden z moich ulubionych obiadów. Asia z Pisane z uśmiechem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te smaki też kocham, choć za jesienią jako porą roku nie przepadam.

      Usuń
  3. Uwielbiam jesienne warzywa i owoce! To cudowne dopełnienie tego pięknego czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa i owoce to źródło cennych witamin. Dobrze, że jesień obdarowuje je takimi skarbami.

      Usuń
  4. Nie lubię jesieni. Za to jej dary jak najbardziej. Uwielbiam zbierać grzyby i jeść je w każdej formie. Po prostu MAMA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczesną jesień jeszcze toleruję. Nie znoszę jesiennej szarugi.
      Grzyby też uwielbiam.

      Usuń
  5. Ja uwielbiam robić jesienne stroiki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. Najchętniej tworzę wianki.
      Robię też dżemy. Zimą do gofrów i ciast są jak znalazł.

      Usuń
  6. Oj ja jesienią dostaję depresji. Ale na szczęście jest okres pięknych kolorów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie przepadam za jesienią. Uciekam w tworzenie dekoracji i dzianin na drutach dla poprawienia nastroju.

      Usuń
  7. Złota jesien jest piękna. Lubię wtedy spacerować po parku

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jesień za jej smaki i kolorowe liście. Twój post to prawdziwa kopalnia pomysłów.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przewodnik po jesiennych smakołykach! Warto doceniać dary, które daje nam jesień i spojrzeć na nią bardziej pozytywnie. :)

    OdpowiedzUsuń