Zbliża się ona - jesień.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Jak je wykorzystać?
1. Cukinia jest zdrowym, niskokalorycznym i lekkostrawnym warzywem. Zawiera wiele składników mineralnych: magnez, potas, żelazo oraz witaminy C, B1 K,PP. Cukinia nadaje się do diety dla odchudzających się i diabetyków, odkwasza organizm, działa przeciwnowotworowo, redukuje stres, poprawia krzepliwość krwi, przeciwdziała chorobom oczu, zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie, poprawia pracę mózgu, wspomaga walkę z wrzodami żołądka. Z cukinii można przygotować wiele potraw – leczo, smażone placki, placki w cieście naleśnikowym, panierowane plastry i wiele innych. Można ją spożywać na surowo, kiszoną i marynowaną.
Źródło zdjęcia - tutaj |
2. Dynia to królowa jesieni.
Zawiera łatwo przyswajalne składniki mineralne – fosfor, potas, magnez, wapń,
żelazo oraz cukry, pektyny, kwasy organiczne, białko, beta – karoten, a także
witaminy – C, B1, B2, PP. Dynia działa przeciwnowotworowo, obniża poziom złego
cholesterolu, działa wspomagająco na pracę oczu, poprawia widzenie w półmroku.
Również pestki dyni mają właściwości lecznicze. Pomagają one w walce z
tasiemcem i owsikami. Nie zaleca się jej spożywania diabetykom. Z dyni można
ugotować zupę, przygotować dżem, bigos, naleśniki, ciastka i wiele innych.
Źródło zdjęcia - tutaj |
3. Buraki czerwone zawierają
wiele składników mineralnych: magnez, potas, żelazo, fosfor, wapń, miedź,
fosfor, chlor, fluor, bor, cynk, lit, molibden oraz witaminy A, C, E, K i z
grupy B (w tym B9 – kwas foliowy. W soku znajdują się w kwasy: cytrynowy,
jabłkowy, szczawianowy, winny, karotenoidy, polifenole, glikozydy, błonnik.
Buraki spowalniają proces starzenia się, wspomagają odporność organizmu,
zapobiegają anemii, chorobom nowotworowym, wspomagają układ krwionośny. Dzięki
kwasowi foliowemu regulują rozwój płodu. Buraki można spożywać na surowo,
gotowane, kiszone, marynowane, pieczone, w postaci soku.
Źródło zdjęcia - tutaj |
4. Papryka zawiera sole mineralne: wapń, potas, witaminy A, C, E, beta – karoten, polifenole, flawonoidy. Warzywo to pomaga sunąć wolne rodniki, spowalniając proces starzenia się organizm. Ma właściwości antyoksydacyjne, pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega chorobom układu krążenia, wzdęciom i zaparciom. Paprykę można jadać na surowo, marynowaną, kiszoną, faszerowaną, grillowaną.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Pomidory zawierają mangan, potas, magnez, fosforu i miedz, likopen, flawonoidy, beta – karoten, witaminę A, C, B6, K, kwas foliowy. Wspierają zwalczanie wolnych rodników, działają przeciwnowotworowo, a także poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Spożywa się je na surowo, w postaci zup, sosów, kiszonek, keczupów, dodaje do mięs, faszeruje.
Źródło zdjęcia - tutaj |
6. Śliwki zawierają witaminy z
grupy B i E. Poprawiają apetyt, wspierają pracę układu trawiennego, mają dobry
wpływa na układ nerwowy, koją nerwy, działają przeciwnowotworowo i
przeciwmiażdżycowo. Można je spożywać na surowo, marynowane, jako dodatek do knedli, ciast,
mięs. Świetnie nadają się na powidła.
Źródło zdjęcia - tutaj |
7. Gruszki są bogatym źródłem kwasów
cytrynowego i jabłkowego oraz węglowodanów, błonnika, pektyny, olejków
eterycznych. Zawierają składniki mineralne magnez, wapń, fosfor, żelazo, miedź,
sód, jod, bor oraz witaminy A, B1, B2, B6, C, PP. Gruszki wspomagają odchudzanie,
mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, obniżają ciśnienie krwi, dobrze wpływają
na pracę mózgu (minimalizują ryzyko wystąpienia udaru mózgu). Gruszki dojrzałe
i miękkie przeciwdziałają zaparciom, a mniej soczyste i cierpkie pomagają w
walce z biegunką. Spożywamy je na surowo, gotowane, marynowane, jako dodatek do
ciast, dań obiadowych z makaronem, ryżem…
Źródło zdjęcia - tutaj |
8. Jabłka zawierają wiele
składników mineralnych – magnez, żelazo, wapń, błonnik, potas, fosfor, sód,
cynk oraz witaminy A, B6, C, E, K, kwas foliowy. Jabłka wspomagają trawienie,
poprawiają pracę serca, wspomagają odchudzanie. Spożywa się je na surowo,
suszone, używa do gotowania kompotu, sporządza dżemy, dodaje do mięs i ciast.
Źródło zdjęcia - tutaj |
9. Żurawina zawiera miedź,
sód, mangan, witaminy A, z grupy B, C, błonnik, antyoksydanty. Zapobiega
miażdżycy, wspomaga sprawność intelektualną, walkę z infekcjami dróg moczowych,
pomaga w leczeniu anginy i przeziębień, reumatyzmu, zapobiega anemii i
przemęczeniu, działa przeciwgrzybiczo, wzmacnia żołądek, trzustkę i jelita.
Jada się ją suszoną, sporządza herbatę, dodaje do potraw mięsnych, sporządza
dżemy.
Źródło zdjęcia - tutaj |
10Głóg zawiera procyjanidyny i flawonoidy oraz duże ilości
witaminy C. Wspomaga pracę serca, obniża poziom całkowitego cholesterolu,
zmniejsza groźbę wystąpienia udaru mózgu, wspomaga układ odpornościowy, działa
przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Z głogu sporządza się herbatę, nalewki, ocet, powidła, keczup, grzaniec.
Źródło zdjęcia - tutaj |
11 Orzechy zawierają białka, błonnik,
nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, E oraz składniki
mineralne (magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, cynk, sód). Zmniejszają ryzyko
chorób serca, zawału, udaru mózgu, cukrzycy typu 2, korzystnie wpływają na wygląd
skóry, wzmacniają układ nerwowy. Spożywa się je na surowo, jako dodatek do
deserów i ciast, sporządza nalewki.
Źródło zdjęcia - tutaj |
1 Grzyby charakteryzują się wyjątkowymi walorami
smakowymi, zawierają dużo wody, są niskokaloryczne (oczywiście jeśli nie są
dodatkiem tłustych sosów). Zawierają witaminy A, B1, B2. Gotuje się z nich
zupy, dodaje do potraw z jaj, mięs, warzyw, sporządza sosy, zapiekanki,
sałatki, marynuje.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Jesień przynosi wiele innych
darów. Można z nich zrobić dekoracje domu, zabawki. Bukiet z liści,
wianki z korali jarzębiny, kasztanów, orzechów ozdobią dom. Jesiennymi skarbami
uwielbiają się bawić dzieci robiąc z nich ludziki, zwierzęta.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Źródło zdjęcia - tutaj |
Jesień zachwyca bogactwem barw, smaków, kolorów, wynagradzając nas tym samym za krótsze dni, szarugi, chłody. Korzystajmy z tych darów, bo służą naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Owoce lubię wszystkie z wymienionych, cukinię również. Warzyw jadam mniej, a grzybów w ogóle. Anne 18.
OdpowiedzUsuńJednak polecam dużą ilość warzyw. To cenne źródło witamin i mikroelementów.
UsuńUwielbiam takie smaki jesieni. Nie mogę się doczekać aromatycznej szarlotki 😍 A placki z cukinii, z domowym sosem czosnkowym, to jeden z moich ulubionych obiadów. Asia z Pisane z uśmiechem
OdpowiedzUsuńTe smaki też kocham, choć za jesienią jako porą roku nie przepadam.
UsuńUwielbiam jesienne warzywa i owoce! To cudowne dopełnienie tego pięknego czasu.
OdpowiedzUsuńWarzywa i owoce to źródło cennych witamin. Dobrze, że jesień obdarowuje je takimi skarbami.
UsuńNie lubię jesieni. Za to jej dary jak najbardziej. Uwielbiam zbierać grzyby i jeść je w każdej formie. Po prostu MAMA
OdpowiedzUsuńWczesną jesień jeszcze toleruję. Nie znoszę jesiennej szarugi.
UsuńGrzyby też uwielbiam.
Ja uwielbiam robić jesienne stroiki
OdpowiedzUsuńJa też. Najchętniej tworzę wianki.
UsuńRobię też dżemy. Zimą do gofrów i ciast są jak znalazł.
Oj ja jesienią dostaję depresji. Ale na szczęście jest okres pięknych kolorów
OdpowiedzUsuńJa też nie przepadam za jesienią. Uciekam w tworzenie dekoracji i dzianin na drutach dla poprawienia nastroju.
UsuńZłota jesien jest piękna. Lubię wtedy spacerować po parku
OdpowiedzUsuńUwielbiam jesień za jej smaki i kolorowe liście. Twój post to prawdziwa kopalnia pomysłów.
OdpowiedzUsuńŚwietny przewodnik po jesiennych smakołykach! Warto doceniać dary, które daje nam jesień i spojrzeć na nią bardziej pozytywnie. :)
OdpowiedzUsuń