Otyłość została uznana za jedną z cywilizacyjnych chorób przemiany materii. Powszechnie uważa się, że jej przyczyną jest spożywanie zbyt kalorycznego pożywienia. Taka informacja dla osób otyłych jest niewystarczająca, ponieważ nie są oni w stanie stwierdzić, z czego wynika ta zła przemiana materii. Pojęcie to jest mało dokładne. Niewielu kojarzy je z zaburzoną pracą narządów wewnętrznych, sądząc, że ma skłonności genetyczne.
Źródło grafiki - tutaj |
Medycyna tradycyjna utwierdza
nas w przekonaniu, że dzięki dostarczeniu organizmowi wszystkich składników
odżywczych: węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin i soli mineralnych uzyskamy
energię i właściwy budulec.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Tymczasem przemiana materii to
wiele skomplikowanych procesów, które przebiegają w ściśle określonych
warunkach. Istotną rolę odgrywa stan narządów wewnętrznych, w szczególności żołądek i śledziona. Od ich
mocy i sprawności zależy siła i zdrowie organizmu oraz poziom przyswajania
poszczególnych składników. Funkcjonowanie żołądka i śledziony zależy więc od
tego, jakie pożywienie dostarczymy organizmowi. Żywność zawiera pewną
energię i charakteryzuje się naturą jin lub jang oraz temperaturą.
Energia potrzebna jest do
podtrzymywania życia, więc musimy jej dostarczyć w produktach spożywczych. Należy
zachować równowagę jin i jang, aby nie zniszczyć ciała. Pożywienie pozbawione
energii nie zaspokaja łaknienia. Źle skomponowany posiłek powoduje pustkę
energetyczną. Skłania człowieka do dojadania, bo uczucie ssania w żołądku jest
nieprzyjemne.
Otyłe osoby mają poczucie winy i
dyskomfort psychiczny. Choroba powoduje to, że za dużo jedzą, nie mając
odpowiedniego poziomu energii. Po prostu wciąż odczuwają głód.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Istotnym czynnikiem w odżywianiu
jest natura pożywienia. W chłodnym klimacie pożywienie powinno być lekko
rozgrzewające (nawet latem). Pokarmy ochładzające prowadzą do zaburzenia
równowagi kwasowo – zasadowej, pogorszenia krążenia, niedoczynności narządów.
Następują też zaburzenia trawienia oraz przyswajania składników odżywczych i
wydalania.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Organizmowi należy dostarczyć
pokarmów ciepłych, odpowiednio przyprawionych. Zimne pożywienie zaburza proces
trawienia, a tym samym trudniej pokonać otyłość. Konieczna jest więc zmiana
sposobu żywienia i stylu życia. Ogromną rolę odgrywa tu ruch. Dzięki aktywności
fizycznej organizm otrzyma zwiększoną ilość tlenu. Spalanie, czyli
utlenianie zamieni pożywienie w energię, a to kluczowy element wpływający na
trawienie. Niedostatek tlenu i osłabiony
organizm spowalniają spalanie glukozy. Jej nadmiar gromadzi się w tkance
tłuszczowej, mięśniowej i wątrobie.
Źródło grafiki - tutaj |
Optymalną wagę można osiągnąć
przy właściwie odżywionym organizmie. Stosowanie zasady pięciu przemian
daje szansę na pokonanie choroby, którą jest otyłość. Istotne jest sięganie po
pożywienie wyznaczone przez okresy związane z porami roku. Zachowanie harmonii
to klucz do sukcesu.
Źródło grafiki - tutaj |
Filozofia i dieta pięciu
przemian rozróżnia pięć okresów.
Okres |
Zadania pokarmu |
Zalecane produkty |
Wiosna |
oczyszczenie
organizmu, pobudzenie do pracy wątroby i pęcherzyka żółciowego |
jogurt,
kefir, maślanka, kiszonki, soki owocowe, imbir, kwaśne owoce |
Lato |
wzmocnienie
serca oraz poprawa pracy jelit |
brukselka,
baranina, czarny bez, ser kozi |
Późne
lato |
poprawa
pracy śledziony i żołądka |
buraki, banany,
brzoskwinie, rodzynki, kokos, daktyle, cynamon |
Jesień |
wzmocnienie
jelita grubego, poprawienie pracy płuc |
kalafior,
jarmuż, czosnek, cebula, pikantne przyprawy |
Zima |
rozgrzewanie
organizmu, wpływ na pracę nerek oraz pęcherza moczowego |
owoce morza i strączki |
Z diety konieczne jest wyeliminowanie
słodkich napojów gazowanych, przetworzonych słodyczy, rafinowanego słodkiego
cukru, żywności typu fast food- frytki, hamburgery, chipsy, słoniny, smalcu,
boczku, czerwonego, tłustego mięsa, parówek, pasztetów.
Każdy otyły organizm jest wychłodzony.
Zasadne jest więc wprowadzenie diety neutralno – rozgrzewającej. Dla osób starszych wskazane są
jedynie takie potrawy.
Pamiętać należy o tym, że innych
pokarmów potrzebują ludzie mieszkający w ciepłych strefach klimatycznych, a
inne są odpowiednie dla osób żyjących w strefie umiarkowanej. Klimat
zobowiązuje do poszukiwania odpowiedniego jedzenia.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Przytyć jest łatwo gorzej to zgubić. Myślę, że u nas problem otyłości nie jest tak duży, aczkolwiek mogę się mylić
OdpowiedzUsuńCóż jak będziemy mieć dostęp do naturalnej żywności to i tyć nie będziemy, ale jak wszystko z konserwantami i pryskane to będziemy tyć...
OdpowiedzUsuńBez wątpienia ruch jest bardzo wskazany.
OdpowiedzUsuńRuch w połączeniu z odpowiednią dietą mogą zdziałać dużo, jednak mimo wszystko nie jest to takie proste
OdpowiedzUsuńNie miałam i nie mam problemu z nadwagą. Wyznaję zasadę, że jem to na co w danej chwili mam ochotę. Wiem, że organizm sam domaga się lub odrzuca pewne składniki - np. wiosną i latem praktycznie nie jem mięsa. Do tego dużo ruchu - rower, spacery
OdpowiedzUsuńDobra dobrana do ogranizmu dieta i aktywność fizyczna oraz dobre wysypianie sie to podstawa. Dobrze że przypomniałaś mi o tym by zjadać ciepłe dania, o tym często zapominam
OdpowiedzUsuńInteresujący artykuł. Wcześniej nie słyszałam o diecie pięciu przemian. Wydaje się, że to logiczny sposób na walkę z otyłością.
OdpowiedzUsuńLubię jak przepisy kulinarne idą w parze z wiedzą o zdrowym odżywianiu. Zapisuję przepisy na poszczególne pory roku. :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam nie zdrowo. Warto to zmienić człowiek znacznie lepiej się czuje
OdpowiedzUsuńCiekawa jest ta filozofia i pięciu przemian, jest w tym sens
OdpowiedzUsuń