Owoce i warzywa powinniśmy spożywać codziennie.
Niektóre zjadamy w całości, inne obieramy ze skórki.
Nie należy wyrzucać ostrużyn.
Można je jeszcze wykorzystać na wiele sposobów.
1. Obierki z jabłek zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy.
a)
Herbata jabłkowa –
obierki z 5 jabłek zagotować w wodzie z dodatkiem 1 laski cynamonu i 1 łyżki
soku z cytryny, po 15 minutach odcedzić i posłodzić łyżeczką miodu. Aromat
napoju rozniesie się po całym domu.
b)
Galaretka –
obierki i gniazda nasienne z 10 jabłek zalać wrzątkiem doprawionym 3 łyżkami
cukru i łyżką soku z cytryny tak, by całość się zakryła. Gotować do miękkości
tyle czasu, aż płyn o połowę się zredukuje. Całość przecedzić, przelać do
garnka i, ciągle mieszając, płyn
zredukować do uzyskania konsystencji żelu. Przelać galaretkę do gorących
słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 5 minut.
c)
Zapach jabłkowy –
wysuszyć skórki i gniazda nasienne oraz kilka plasterków jabłka, dodać laskę
cynamonu, łyżkę goździków. Tak przygotowaną mieszankę trzeba zamknąć w słoiku.
W celu użycia jako zapachu wsypać do ładnego naczynia wypełnionego niewielką
ilością wody i umieścić w wybranym miejscu.
d)
Ocet jabłkowy – do
szklanego naczynia wsypać skórki i gniazda nasienne. Zalać taką ilością wody,
by przykryć mieszankę. Nakryć naczynie gazą i przechowywać w ciepłym miejscu
ok. 30 dni. Przelać płyn do szklanego słoika. Ocet nadaje się do sałatek,
sprzątania, pielęgnowania ciała, płukania włosów.
e) Dżem – zmiksować skórki, dodać cukier,
zagotować, zamknąć w gorących słoikach, zapasteryzować lub
konsumować na bieżąco z grzankami.
Źródło zdjęcia - tutaj |
2. Skórka z
avocado – maseczka. Skórki należy zemleć i
nałożyć na skórę twarzy i szyi lub na włosy zawiera kwasy tłuszczowe.
Pozostawić na 20 minut i zmyć letnią wodą. Skóra wchłonie składniki odżywcze.
Włosy nabiorą blasku.
Źródło zdjęcia - tutaj |
3. Skórka z
pomarańczy:
a)
Do wybielania
zębów. Należy je potrzeć skórką i pozostawić na 10 minut, po czym wypłukać
letnią wodą i dokładnie umyć. Skórki zawierające kwasy owocowe usuną
przebarwienia. Z tego sposobu nie należy korzystać zbyt często, aby nie
podrażnić, czy uszkodzić szkliwa zębów.
b)
Dodatek do ciast –
skarmelizować drobną pokrojoną skórkę. Będzie to idealny dodatek do serników.
c)
Odstraszacz kotów
– by koty sąsiadów nie nawiedzały ogrodu i nie wchodziły do piaskownicy
dziecka, należy rozsypać po trawniku pocięte na drobne kawałki skórki.
d)
Antyzbrylacz –
umieścić w pojemniku z cukrem białym lub brązowym, po kilku dniach usunąć lub
wymienić.
Źródło zdjęcia - tutaj |
4. Skórka z cytryny –
czyścidło zakamienionego czajnika. Pociąć skórkę na drobne kawałki, zalać wodą,
zagotować, pozostawić na godzinę i wypłukać czajnik.
Źródło zdjęcia - tutaj
5. Skórka z
brzoskwini – nawilżający i odżywczy peeling do skóry twarzy. Rozdrobnić skórkę
i pomieszać z niewielką ilością cukru. Wetrzeć w skórę, po kilku minutach zmyć
ciepłą wodą.
Źródło zdjęcia - tutaj
6.
Skórka z ogórka:
a)
Pomoże pozbyć się
mrówek z domu. Należy rozłożyć na noc obierki w miejscach buszowania tych
uciążliwych owadów. Rano już ich nie będzie. Skórki usunąć, a w razie potrzeby
rozłożyć ponownie.
b)
Rozjaśni i nawilży
skórę twarzy. Nałożyć obierki na twarz, pozostawić na 20 minut.
Źródło zdjęcia - tutaj
7. Obierki z
buraka, skórka z cebuli, pomarańczy, liście czerwonej kapusty – barwniki do tkanin. Trzeba je zamoczyć w
roztworze z ugotowanych resztek, pozostawić na kilka godzin i wysuszyć. Kolor
utrwali dodanie do płynu kilku łyżek octu.
8. Skórka z
banana:
a)
Polerka do butów.
Wystarczy natrzeć buty wewnętrzną stroną skórki, po czym wypolerować miękką
szmatką. Obuwie nabierze blasku, a skóra będzie zakonserwowana.
b)
Wybielacz do zębów
– zęby natrzeć wewnętrzną skórką z banana, po kilku minutach dokładnie zęby
wyszorować.
Źródło zdjęcia - tutaj
10.
Obierki
ziemniaków:
a)
Likwidacja cieni pod oczami. Enzymy w nich zawarte rozjaśnią skórę.
Okład z obierek trzeba pozostawić na kilka minut, po czym dokładnie zmyć letnią
wodą.
b) Nabłyszczanie
srebra – umieścić srebrne sztućce w pojemniku z wodą z zatopionymi w niej
obierkami. Po ok. 2 godzinach sztućce przepłukać wodą i wytrzeć miękką szmatką.
Źródło zdjęcia - tutaj
11 Obierki z
warzyw – wywar na zupę. Przed obraniem
marchew, pietruszkę, seler, kalarepę dokładnie wyszorować, obierki ugotować.
Nadmiar obierek zamrozić i użyć w razie potrzeby.
Wow nawet nie wiedziałam o tym. Herbatkę na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńFantastyczne pomysły na zero waste. Maseczkę z avocado i herbatkę zdecydowanie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńNie wpadła bym na to. Widziałam kiedyś filmiki z obiektami ale nie wierzyłam że to mogło by zadziałać
OdpowiedzUsuńNie używam, ale na szczęście mam bardzo dobrą skórę twarzy...
OdpowiedzUsuńOjej! Ile zastosowań. Teraz dwa razy się zastanowię, zanim wyrzucę jakieś obierki do kosza.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe informacje. Fajnie, że te obierki można jeszcze jakoś wykorzystać i jak najmniej się marnuje.
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować. Nie myślałam nigdy żeby wykorzystać obierki
OdpowiedzUsuńJa czasami takie skórki wykorzystuję.
OdpowiedzUsuńGenialne przepisy, a ja wszystko marnuje i wyrzucam, bo strasznie nie lubię skórek jeść
OdpowiedzUsuńŚwietne propozycje na unikanie marnowania. Już zastanawiam się co pierwsze wypróbować.
OdpowiedzUsuńA ja wkladam skorke z cytryny do zmywarki, do koszyczka na sztucce. Pachnie przepieknie- ladniej, niz sztuczne preparaty i mam wrazenie, ze szklanki sa bardziej blyszczace. taka skorka wystarcza na pare cyklow pracy zmywarki.
OdpowiedzUsuńKiedyś piłam taką herbatkę. Aż mi się zachciało. Dobrze że syn lubi jeść jabłka
OdpowiedzUsuńMyślałam, że obierki są tylko do wyrzucenia. Jestem mile zaskoczona. ;)
OdpowiedzUsuńNawet nie słyszałam o tym. Dobrze wiedzieć. Będę próbować
OdpowiedzUsuńMuszę z tym bananem wypróbować. Jestem ciekawa efektów
OdpowiedzUsuń