28 lis 2015

Pyszny placek z domowym dżemem

Dziś proponuję Wam z przepis na niezwykle proste i pyszne ciasto
Nie ma prawa się nie udać. 
To ulubiony placek kogoś dla mnie bardzo ważnego. Mojej córki.

Ten przepis przejęłam z "przepiśnika" mojej mamy,
 która zmodyfikowała sposób wykonania ciasta tak, że wygląda ono wyjątkowo. 
W oryginale część kakaowa znajdowała się w środku. 
W naszej wersji jest na wierzchu. 
Ale do rzeczy :)

Składniki:
* 2 1/2 szklanki mąki krupczatki
* 4 łyżki cukru (do ciasta)
* cukier waniliowy (można pominąć)
* 4 żółtka
* 200 g masła
* 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
* 1 szklanka cukru (do białek)  
* dżem lub powidła
* 2 łyżki kakao

Sposób wykonania:
Mąkę posiekać z masłem, dodać 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka. Ciasto dobrze wyrobić na stolnicy i podzielić na 3 części. 1., największą część, rozciągnąć w formie (ja używam ceramicznej). Ciasto posmarować dżemem lub powidłami. Ja używam dżemu śliwkowego zrobionego własnoręcznie z najprawdziwszych polskich węgierek (bez cukru i innych dodatków, tylko same owoce doprawione miodem i cynamonem). Drugą część schłodzonego w lodówce ciasta zetrzeć na tarce o największych oczkach, posypując powidła (dżem). Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i dalej ubijać, tak długo, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć ją na starte ciasto. Trzecią część ciasta połączonego z kakao i schłodzonego w lodówce zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę. Piec w temperaturze ok. 180° C.

Moje ciasto zyskało na urodzie i smaku dzięki temu, że polałam je sosem ze zmiksowanych  i zamrożonych słodkich truskawek. I, jak zwykle, dodałam listki aromatycznej mięty z balkonowego ogródka.








Życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko :) 

Pa, pa :)

26 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, świetne do niedzielnej kawki! Mam bardzo podobny przepis,
    z którego korzystam, ale w moim jest więcej masła, nie 20 a 200gram.
    Gorąco pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest wyśmienite do kawki. Ja też daję 200 g masła. Do notatki wkradł się chochlik. Już jest wszystko tak, jak należy :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie - ja nie piekę, wolę ten czas wykorzystać właśnie na blogowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam powidła! A placek wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, polecam. Ciasto proste do zrobienia, a bardzo smaczne :)

      Usuń
  4. Całkiem smacznie się zapowiada, chociaż ja wolę ciasto ze śliwkami. Ale skosztowałabym, gdybym tylko mogła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię ciasto ze śliwkami. A do tego proponowanego przeze mnie użyłam powideł śliwkowych :)

      Usuń
  5. Czyli coś dla mnie, bo ja beztalencie w tym temacie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wyjątkowo apetycznie i tak "wilgotnie" i świeżo :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie, a racze nie należę do miłośników słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są ludzie, którzy nie przepadają za słodyczami?

      Usuń
  8. Zrobię na pewno, bo uwielbiam tego typu placki!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dostalam od szwagierki duzo domowych przetworow ide zobaczyc co mam i zabieram sie za pieczenie. Dam znac czy zdazylo wystygnac czy moje lakomczuchy wpalaszuja prosto z pieca ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Powodzenia w pieczeniu.
    Może się zdarzyć, że ciasto nie zdąży wystygnąć. Czekam na relację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dlugo to piec bo wlasnie wchodzi do piekarnika

      Usuń
    2. I dziekuje za odpowiedz bedzie relacja po upieczeniu na 100 %

      Usuń
  11. Wie ktoś ile to piec?? Moje ciasto jest 30 min w piekarniku i juz kipi na boki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już powinno być dobre. Smacznego :)

      Usuń
    2. Tak więc... ciasto się upiekło wszystko super tylko przyznam, że teraz gdy mam ten przepis mój plan "bądź FiT " na lato szlak trafi. :-) Pycha ciacho takiego jeszcze nie jadlam !!! P.S. schowałam kawałek na rano do kawy dlatego już na nogach by nikt nie zdążył go namierzyć. Dziękuje i pozdrawiam.

      Usuń
    3. Cieszę się, że ciasto smakowało.
      Co do FIT - to może piec tylko z połowy porcji? :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń