Dziś proponuję Wam z przepis na niezwykle proste i pyszne ciasto.
Nie ma prawa się nie udać.
To ulubiony placek kogoś dla mnie bardzo ważnego. Mojej córki.
Ten przepis przejęłam z "przepiśnika" mojej mamy,
która zmodyfikowała sposób wykonania ciasta tak, że wygląda ono wyjątkowo.
W oryginale część kakaowa znajdowała się w środku.
W naszej wersji jest na wierzchu.
Ale do rzeczy :)
Składniki:
* 2 1/2 szklanki mąki krupczatki
* 4 łyżki cukru (do ciasta)
* cukier waniliowy (można pominąć)
* cukier waniliowy (można pominąć)
* 4 żółtka
* 200 g masła
* 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
* 1 szklanka cukru (do białek)
* dżem lub powidła
* 2 łyżki kakao
Sposób wykonania:
Mąkę posiekać z masłem, dodać 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka. Ciasto dobrze wyrobić na stolnicy i podzielić na 3 części. 1., największą część, rozciągnąć w formie (ja używam ceramicznej). Ciasto posmarować dżemem lub powidłami. Ja używam dżemu śliwkowego zrobionego własnoręcznie z najprawdziwszych polskich węgierek (bez cukru i innych dodatków, tylko same owoce doprawione miodem i cynamonem). Drugą część schłodzonego w lodówce ciasta zetrzeć na tarce o największych oczkach, posypując powidła (dżem). Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i dalej ubijać, tak długo, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć ją na starte ciasto. Trzecią część ciasta połączonego z kakao i schłodzonego w lodówce zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę. Piec w temperaturze ok. 180° C.
Moje ciasto zyskało na urodzie i smaku dzięki temu, że polałam je sosem ze zmiksowanych i zamrożonych słodkich truskawek. I, jak zwykle, dodałam listki aromatycznej mięty z balkonowego ogródka.
Życzę smacznego i pozdrawiam cieplutko :)
Pa, pa :)
Ciasto wygląda bardzo apetycznie, świetne do niedzielnej kawki! Mam bardzo podobny przepis,
OdpowiedzUsuńz którego korzystam, ale w moim jest więcej masła, nie 20 a 200gram.
Gorąco pozdrawiam:)
Ciasto jest wyśmienite do kawki. Ja też daję 200 g masła. Do notatki wkradł się chochlik. Już jest wszystko tak, jak należy :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńWygląda apetycznie - ja nie piekę, wolę ten czas wykorzystać właśnie na blogowanie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i wspaniale smakuje :)
UsuńUwielbiam powidła! A placek wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, polecam. Ciasto proste do zrobienia, a bardzo smaczne :)
UsuńCałkiem smacznie się zapowiada, chociaż ja wolę ciasto ze śliwkami. Ale skosztowałabym, gdybym tylko mogła ;)
OdpowiedzUsuńTeż lubię ciasto ze śliwkami. A do tego proponowanego przeze mnie użyłam powideł śliwkowych :)
UsuńCzyli coś dla mnie, bo ja beztalencie w tym temacie :-)))
OdpowiedzUsuńPolecam, zawsze się uda :)
UsuńWygląda wyjątkowo apetycznie i tak "wilgotnie" i świeżo :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Polecam :)
UsuńWygląda przepysznie, a racze nie należę do miłośników słodyczy :)
OdpowiedzUsuńTo są ludzie, którzy nie przepadają za słodyczami?
UsuńZrobię na pewno, bo uwielbiam tego typu placki!:)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie. Polecam.
UsuńApetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDostalam od szwagierki duzo domowych przetworow ide zobaczyc co mam i zabieram sie za pieczenie. Dam znac czy zdazylo wystygnac czy moje lakomczuchy wpalaszuja prosto z pieca ;-)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w pieczeniu.
OdpowiedzUsuńMoże się zdarzyć, że ciasto nie zdąży wystygnąć. Czekam na relację :)
Jak dlugo to piec bo wlasnie wchodzi do piekarnika
UsuńI dziekuje za odpowiedz bedzie relacja po upieczeniu na 100 %
UsuńWie ktoś ile to piec?? Moje ciasto jest 30 min w piekarniku i juz kipi na boki ;-)
OdpowiedzUsuńJuż powinno być dobre. Smacznego :)
UsuńTak więc... ciasto się upiekło wszystko super tylko przyznam, że teraz gdy mam ten przepis mój plan "bądź FiT " na lato szlak trafi. :-) Pycha ciacho takiego jeszcze nie jadlam !!! P.S. schowałam kawałek na rano do kawy dlatego już na nogach by nikt nie zdążył go namierzyć. Dziękuje i pozdrawiam.
UsuńCieszę się, że ciasto smakowało.
UsuńCo do FIT - to może piec tylko z połowy porcji? :)
Pozdrawiam :)