8 kwi 2019

Placki ziemniaczane z surówką z selera naciowego

Ostatnimi czasy mam coraz mniej ochoty na dania mięsne. Coraz mniej jadam też wędliny. Sięgam więc po potrawy z jarzyn. Myślę, że to dobry kierunek. Nie to, że przeszłam na wegetarianizm, ale zdecydowanie mniej mięsa będzie w mojej diecie.

Niedawno dostałam od koleżanki 2 gałązki selera naciowego. Zachęcona jej propozycją położyłam obrany i pokrojony seler na kanapkę z szynką. Smakowało mi. 

Kupiłam więc seler naciowy i zrobiłam z niego surówkę. Moje propozycje są takie, by skomponować ją z plackami ziemniaczanymi.




Na placki ziemniaczane potrzeba (na 2 - 3 porcje):
⇒ 1/2 kg ziemniaków
⇒ 1 cebula
⇒ 1 nieduża marchew
⇒ 1 jajko
⇒ 2 łyżki płatków owsianych
⇒ 1 łyżka mąki lub kaszy kukurydzianej
⇒ 3/4 łyżeczki soli
⇒ 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 
⇒ olej rzepakowy do smażenia

Sposób wykonania
Ziemniaki i pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami. Kłaść po 2 łyżki, formując placki, na gorący olej. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać np. z surówką z selera.

Na surówkę z selera potrzeba:
⇒ 3 gałązki selera naciowego
⇒ 3 kiszone ogórki
⇒ 1 marchew średniej wielkości
⇒ mały pęczek pietruszki lub szczypiorku
⇒ 1 jabłko
⇒ 1 łyżka soku z cytryny lub woda z kiszonych ogórków
⇒ 1 łyżka oleju rzepakowego
⇒ 1/łyżeczki pieprzu i ewentualnie sól do smaku

Sposób wykonania
Obrać seler o pokroić na drobne paseczki. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć kiszone ogórki (ja obieram ogórki ze skórki), marchew i jabłko. Połączyć z drobno posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, skropić sokiem z cytryny lub polać wodą z ogórków. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Placki ziemniaczane z surówką z selera naciowego proponuję na obiad lu na kolację.



Surówka z selera dobrze komponuje się też z grahamem posmarowanym serkiem topionym bez żadnych dodatków.




Właściwości selera naciowego:

  1. Jest bogaty w wiele składników odżywczych (przeciwutleniacze, elektrolity, witaminy - C, z grupy B, a także potas).
  2. Zapewnia pomoc w zapobieganiu i leczeniu wysokiego ciśnienia krwi.
  3. Wspomaga odchudzanie (4-5 kalorii w 100 G).
  4. Zapobiega chorobom wrzodowym.
  5. Wspomaga pracę wątroby.
  6. Zwiększa efektywność trawienia i łagodzi obrzęki.
  7. Reguluje poziom cholesterolu we krwi.
  8. Łagodzi stany zapalne (przy bólach stawów, dnie moczanowej, zespole jelita drażliwego, zakażeniu dróg moczowych).
  9. Wspomaga ochronę przed nowotworami (zwłaszcza piersi, jelit, białaczką).
  10. Zapewnia właściwości antybakteryjne i skuteczniejsze zwalczanie infekcji. *
* Informacje dotyczące właściwości selera naciowego zaczerpnięto stąd - klik.


6 komentarzy:

  1. Placki ziemniaczane cieszą się u mnie popularnością. Znikają w mig! Biorę przepis na surówkę z selera. Jego właściwości znam, a surówką zaskoczę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O, ja akurat jestem wegetarianką :) A selera pokochałam i ostatnio podgryzam jako przekąskę ot tak. Ale forma surówkowa mnie zaintrygowała, odgapię ;) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że seler w takim wydaniu zasmakuje 🤗

      Usuń
  3. Ja często wykorzystuję selera naciowego w sałatkach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Seler naciowy gości też u mnie w surowce bardzo podobnej do Twojej. Lubimy też selerową zupę. To wyjątkowo smaczne warzywno. Bardzo fajny i ciekawy wpis. Pozdrawiam 😍

    OdpowiedzUsuń