Ostatnimi czasy mam coraz mniej ochoty na dania mięsne. Coraz mniej jadam też wędliny. Sięgam więc po potrawy z jarzyn. Myślę, że to dobry kierunek. Nie to, że przeszłam na wegetarianizm, ale zdecydowanie mniej mięsa będzie w mojej diecie.
Niedawno dostałam od koleżanki 2 gałązki selera naciowego. Zachęcona jej propozycją położyłam obrany i pokrojony seler na kanapkę z szynką. Smakowało mi.
Kupiłam więc seler naciowy i zrobiłam z niego surówkę. Moje propozycje są takie, by skomponować ją z plackami ziemniaczanymi.
Na placki ziemniaczane potrzeba (na 2 - 3 porcje):
⇒ 1/2 kg ziemniaków
⇒ 1 cebula
⇒ 1 nieduża marchew
⇒ 1 jajko
⇒ 2 łyżki płatków owsianych
⇒ 1 łyżka mąki lub kaszy kukurydzianej
⇒ 3/4 łyżeczki soli
⇒ 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
⇒ olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania
Ziemniaki i pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami. Kłaść po 2 łyżki, formując placki, na gorący olej. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać np. z surówką z selera.
Na surówkę z selera potrzeba:
⇒ 3 gałązki selera naciowego
⇒ 3 kiszone ogórki
⇒ 1 marchew średniej wielkości
⇒ mały pęczek pietruszki lub szczypiorku
⇒ 1 jabłko
⇒ 1 łyżka soku z cytryny lub woda z kiszonych ogórków
⇒ 1 łyżka oleju rzepakowego
⇒ 1/łyżeczki pieprzu i ewentualnie sól do smaku
Sposób wykonania
Obrać seler o pokroić na drobne paseczki. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć kiszone ogórki (ja obieram ogórki ze skórki), marchew i jabłko. Połączyć z drobno posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, skropić sokiem z cytryny lub polać wodą z ogórków. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Placki ziemniaczane z surówką z selera naciowego proponuję na obiad lu na kolację.
Surówka z selera dobrze komponuje się też z grahamem posmarowanym serkiem topionym bez żadnych dodatków.
Właściwości selera naciowego:
⇒ 3/4 łyżeczki soli
⇒ 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
⇒ olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania
Ziemniaki i pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami. Kłaść po 2 łyżki, formując placki, na gorący olej. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać np. z surówką z selera.
Na surówkę z selera potrzeba:
⇒ 3 gałązki selera naciowego
⇒ 3 kiszone ogórki
⇒ 1 marchew średniej wielkości
⇒ mały pęczek pietruszki lub szczypiorku
⇒ 1 jabłko
⇒ 1 łyżka soku z cytryny lub woda z kiszonych ogórków
⇒ 1 łyżka oleju rzepakowego
⇒ 1/łyżeczki pieprzu i ewentualnie sól do smaku
Sposób wykonania
Obrać seler o pokroić na drobne paseczki. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć kiszone ogórki (ja obieram ogórki ze skórki), marchew i jabłko. Połączyć z drobno posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, skropić sokiem z cytryny lub polać wodą z ogórków. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Placki ziemniaczane z surówką z selera naciowego proponuję na obiad lu na kolację.
Surówka z selera dobrze komponuje się też z grahamem posmarowanym serkiem topionym bez żadnych dodatków.
Właściwości selera naciowego:
- Jest bogaty w wiele składników odżywczych (przeciwutleniacze, elektrolity, witaminy - C, z grupy B, a także potas).
- Zapewnia pomoc w zapobieganiu i leczeniu wysokiego ciśnienia krwi.
- Wspomaga odchudzanie (4-5 kalorii w 100 G).
- Zapobiega chorobom wrzodowym.
- Wspomaga pracę wątroby.
- Zwiększa efektywność trawienia i łagodzi obrzęki.
- Reguluje poziom cholesterolu we krwi.
- Łagodzi stany zapalne (przy bólach stawów, dnie moczanowej, zespole jelita drażliwego, zakażeniu dróg moczowych).
- Wspomaga ochronę przed nowotworami (zwłaszcza piersi, jelit, białaczką).
- Zapewnia właściwości antybakteryjne i skuteczniejsze zwalczanie infekcji. *
* Informacje dotyczące właściwości selera naciowego zaczerpnięto stąd - klik.
Placki ziemniaczane cieszą się u mnie popularnością. Znikają w mig! Biorę przepis na surówkę z selera. Jego właściwości znam, a surówką zaskoczę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Życzę smacznego 🍞🍳🍝🍽
UsuńO, ja akurat jestem wegetarianką :) A selera pokochałam i ostatnio podgryzam jako przekąskę ot tak. Ale forma surówkowa mnie zaintrygowała, odgapię ;) :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że seler w takim wydaniu zasmakuje 🤗
UsuńJa często wykorzystuję selera naciowego w sałatkach.
OdpowiedzUsuńSeler naciowy gości też u mnie w surowce bardzo podobnej do Twojej. Lubimy też selerową zupę. To wyjątkowo smaczne warzywno. Bardzo fajny i ciekawy wpis. Pozdrawiam 😍
OdpowiedzUsuń