13 sty 2021

Tarta szpinakowa

Lubię smaczne potrawy. Nie jestem wyjątkiem. Lubię też kuchenne nowości. I tu z pomocą i inspiracją znów ruszyła moja Kasia. Podesłała mi pyszną kulinarną propozycję, którą dziś dzielę się z Wami. To tarta ze szpinakiem.

Ciasto:

- 200 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 3 - 4 łyżki wody
- szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść i włożyć na około pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożone na formę nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku, aż się delikatnie przyrumieni.




Farsz:
- 200 g szpinaku
- pomidorki koktajlowe 
- 100 g sera feta
- 100 g twarogu półtłustego
- można użyć innych serów, np.cheddar, kozi itp.
- 1 jajko
- olej rzepakowy do podsmażenia szpinaku
- pieprz

Szpinak posiekać i podsmażyć na patelni aż się skurczy. Rozdrobniony twaróg wymieszać z pokrojonym serem feta, jajkiem i pieprzem. Wymieszać z przestudzonym szpinakiem. Rozłożyć na podpieczony spód, ułożyć pomidorki. Tartę piec tak długo, aż  wierzch się zetnie (około 20 - 25 minut) w temperaturze ok. 180 stopni C.

Uwaga - zamiast pomidorów koktajlowych można użyć zwykłych, ale te malutkie ładnie wyglądają w potrawie.






Na bazie powyżej podanego przepisu na ciasto przygotowuję inne tarty. Oto wybrane przykłady:


2. z indykiem i brokułem


3. z jabłkami pod bezową pierzynką





5 komentarzy: