28 cze 2022

Garść przepisów na domowe pieczywo

Pieczywo domowe smakuje wyśmienicie, jest pozbawione konserwantów. Podczas jego przygotowywania  po domu roznosi się fantastyczny zapach. Upieczenie chleba wcale nie jest takie trudne i pracochłonne, jak to się wydaje. Wystarczy odpowiednia mąka, drożdże lub zakwas i dodatki, by pachnące bochny znalazły się na naszym stole. Warto poświęcić czas na samodzielne przygotowanie chleba i bułek.

Źródło zdjęcia - tutaj

Chleb orkiszowy

Składniki:

  • 1 kg mąki orkiszowej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  •  1/2  szklanki maślanki
  • 3 łyżki mleka
  • 2 – 3 szklanki przestudzonej letniej wody
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 średni ugotowany ziemniak 

Sposób wykonania:

Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku i poczekać do wyrośnięcia. Zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami, dobrze wyrobić, przykryć ściereczką. Po pół godzinie dodać olej, ponownie wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia na 40 minut. Piec w temperaturze 200° C ok. 50 min.

 

Chleb razowy z siemieniem lnianym


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 20 ml letniego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1  łyżeczka soli
  • 1 średni ugotowany ziemniak

Sposób wykonania:

Starannie wyrobić wszystkie składniki tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Uformować bochenek, przełożyć do foremki wysmarowanej olejem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 100° C na 15 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 180°. Piec 40 minut.


 

Bułeczki orkiszowe

Składniki:

  • 80 dag mąki orkiszowej
  • 120 dag mąki żytniej
  • 1/2 szklanki zakwasu)
  • 1/3  szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki starannie wyrobić. Ciasto podzielić na 8 części. Uformować wałeczki i zwinąć je w ślimaki. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 100° C na 15 minutach. Nastawić piekarnik na temperaturę 180° stopni C. Piec na złoty kolor. 



 

Bułki grahamki

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej razowej
  • 1/2   szklanki zakwasu
  • 1/3 szklanki  maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

Starannie wyrobić wszystkie składniki. Ciasto podzielić na 8 części. Formować podłużne bułki. Posmarować je roztrzepanym jajkiem Włożyć do piekarnika nagrzanego do 90° C na ok. 10 minut. Nastawić piekarnik na temperaturę 180° stopni C. Piec na złoty kolor. 



Razowe bułeczki z ziarnami

Składniki:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 40 g drożdży
  • 220 g ciepłej wody
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ziarna maku
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

Starannie wyrobić wszystkie składniki (oprócz jajka). Podzielić ciasto na 8 części. Każdą z ośmiu części podzielić na kolejne 3, uformować wałeczki i zapleść je w warkocze. Plecionki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami maku. Przykryte lnianą ściereczką  odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec na złoty kolor w temperaturze na 200°C i ok. 20 - 30 min.


Maślane bułeczki

Składniki:

  • 1/2  kg mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki soli

Sposób wykonania

Starannie wyrobić wszystkie składniki (oprócz jajka). Ciasto wyłożyć na talerz, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Podzielić na 8 równych części i ukształtować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika, ustawić temperaturę na 180°C – 200°C. Piec 20 - 25 min.




 

 

 


 

 

 

4 komentarze:

  1. W naszej placówce uczestnicy uczyli się piec chleb

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie piekłam żadnego pieczywa. Może w weekend coś zrobię i wykorzystam któryś z Twoich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Paulina Kwiatkowska29 cze 2022, 00:08:00

    Przepisy na domowe pieczywo zawsze się przydadzą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne zdjęcia :) Chomikuję przepisy, choć nie za często je wykorzystuję. Ale dziękuję za przypomnienie, że chlebuś też można upiec w domu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń