17 sie 2022

Zupa z dyni Hokkaido

Sezon dyniowy mamy w pełni. Korzystajmy więc z tego dobrodziejstwa. Łapmy w locie witaminy, które niesie ze sobą upalne lato. Bo jak nie teraz, to kiedy?

Dziś na obiad proponuję zupę z dyni. A dlaczego z Hokkaido? Danie z tej pomarańczowej kulki robi się dużo łatwiej niż z innych. Nie trzeba obierać jej ze skórki. Wystarczy dynię przeciąć na pół, wydrążyć środek i pokroić na kawałki. Hokkaido jest niewielka, więc łatwo się ją kroi. 

Źródło zdjęcia - tutaj

Jest też wartościowa pod względem odżywczym. Zawiera witaminy A, C, PP oraz witaminy z grupy B, jak również liczne minerały – fosfor, wapń, magnez, potas i żelazo. Jest też bogata w błonnik. 100 gramów tej dyni to tylko 37 kalorii, a jednocześnie bardzo syci. Poza tym odtruwa i oczyszcza organizm, pozytywnie wpływa na działanie wątroby i nerek, wpływa na przyczynia się do polepszenia wyglądu cery, włosów i paznokci.

Czas na przepis na zupę z dyni Hokkaido.

Produkty:

⇒ 1 dynia Hokkaido

⇒ 1 - 2 szklanki wody

⇒ 1 - 2 ząbki czosnku

⇒ 1 cebula 

⇒ niewielki kawałek świeżego imbiru (ewentualnie ½ łyżeczki imbiru sproszkowanego)

⇒ sól i pieprz do smaku

⇒ jogurt naturalny lub śmietana (kwaśna lub słodka)

⇒ łyżka masła

Sposób przygotowania

Dynię przekroić, wyciągnąć z niej włókna i pestki, pokroić na drobniejsze kawałki. Ugotować z pozostałymi składnikami (oprócz jogurtu/śmietany). Zmiksować. Jeśli gotujemy w Thermomixie, to ustawić w pozycji 10 na 10 minut (temp. 100 stopni) i gotować jeszcze ok. 10 min. Dodać masło. Podawać z jogurtem lub śmietaną.





Proponuję też inne potrawy z dyni.

1. Pieczona dynia z mozzarellą


2. Placuszki z dyni z oscypkiem


3. Zapiekaną dynię z cukinią


4. Bigos z dyni


Polecam i życzę smacznego.




7 komentarzy:

  1. Gotuję bardzo często, bo dzieci lubią. Nie dodaję imbiru, za to wrzucam marchew.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam, że zupa z tej dyni jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia to pyszny jesienny owoc. Bardzo często robię zupę z dyni, uwielbiam. Ale zamiast śmietany robię na zmiksowanynch ziemniakach. Jest lżejsza. Uwielbiam. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co poradzić, jeśli mój mąż lubi śmietanę. Ja jem zupę z dyni z łyżką jogurtu. Dynia i ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i muszę na to uważać. Za radą dietetyczki doprawiam zupę właśnie jogurtem, co równoważy ten wysoki indeks.

      Usuń
  4. Znalazłam ten przepis w samą porę. U nas pod Trójmiastem mamy takie pole dyniowe, gdzie co roku jeździmy. Atrakcja dla dzieci i dorosłych. Oczywiście poza walorami przyrodniczo-fotograficznymi i rozrywkowymi, można tam kupić dynię prosto "z pola" - wybierasz i bierzesz do domu, ceny przyzwoite, na pewno taniej niż w sklepach. Do tej pory te dynie robiły u nas za jesienne ozdoby, ale najwyższy czas pójść o krok dalej. Zainteresowały mnie placuszki z dynią i oscypkiem. Nigdy bym nie wpadła na to połączenie, ale jak tak sobie myślę, to musi smakować przepysznie. Zupę także zrobię, będą dwa dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaję jeszcze warzywa i pomidora.

    OdpowiedzUsuń