Lato obfituje w pyszne owoce wabiące kolorem i aromatem.
Warto z nich korzystać.
Wielu dietetyków podkreśla, że powinniśmy spożywać te,
które wyrosły w naszym klimacie.
Jestem zwolenniczką takiego myślenia.
Borówka amerykańska świetnie zadomowiła się w naszych ogrodach
i z powodzeniem jest uprawiana na polskiej ziemi.
Owoc daje wiele możliwości sporządzania pysznych deserów.
Można je konsumować na surowo, z tartą, używać do dekoracji ciast i deserów...
Dziś proponuję lody z borówkami amerykańskimi na letnie spotkanie z przyjaciółmi
w ogrodzie, na tarasie, na balkonie.
W tak miłych okolicznościach z przyjemnością będziemy się delektować
zapachem lata, zapachem kwiatów, zapachem świeżego powietrza, ciepłem słońca.
Jak można przygotować lody borówkowe w szybki sposób?
W zamrażarce często przechowuję lody waniliowe
z najlepszej w mojej miejscowości lodziarni.
Ich smak zmieniam, dodając zmiksowane owoce.
Daje to ogromne możliwości smakowe i kolorystyczne.
Do dekoracji używam świeżej mięty i pyszny deser jest gotów na przyjęcie gości.
Jeszcze kilka słów o właściwościach borówki amerykańskiej.
"W 100 g owoców borówki znajdują się:
- woda: 84%
węglowodany: 14,5 g
- tłuszcze: 0,4 - 0,7 g
- białka: 0,6 g
- kalorie: 57 kcal
Ponadto owoce borówki są bardzo bogate w związki bioaktywne. Zawartość witaminy C wynosi średnio 10 mg, co stanowi około 1/3 dziennej ilości zapotrzebowania przez człowieka. Pozostałe witaminy obecne na poziomie istotnym to: witamina B1(0,04 mg), witamina B2 (0,04 mg), witamina B3 (0,42 mg), kwas pantotenowy (0,12 mg), witamina B6 (0,05 mg), kwas foliowy (6,00 μg), witamina A (54,00 UI), witamina E (0,57 ATE).
Badania wykazują że owoce borówki są bardzo dobrym źródłem polifenoli, których działanie przeciwzapalne, antykancerogenne oraz przeciwdziałające chorobom układu krążenia jest udowodnione. Całkowita zawartość polifenoli w jagodach waha się od 48 do 304 mg / 100 g świeżej masy owoców (tj. do 0,3 %), i zależy od odmiany, warunków wzrostu oraz dojrzałości. Z polifenoli obecnych w jagodach stwierdzono dużą zawartość flawonoidów, procyjanidyn, flawonoli (kempferol, kwercetyna, mirycetyna), oraz kwasów fenolowych (głównie kwasy hydroksycynamonowe) oraz pochodne stylbenów." *
Cenny kwas foliowy, znajdujący się w borówkach, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Na ten temat można tutaj znaleźć wiele wyczerpujących informacji.
Mam nadzieję, że zachęciłam do szybkich kulinarnych eksperymentów.
Czy Państwo podzielicie się ze mną podobnymi pomysłami?
Pozdrawiam cieplutko, życząc udanych spotkań z przyjaciółmi i przyrodą.
Pa, pa :)