29 lip 2021

Letni obiad, czyli frittata z cukinią

Frittata jest pożywną potrawą na bazie jajek z różnymi dodatkami. 

Tym razem sporządziłam ją z cukinią w roli głównej.

Źródło zdjęcia - tutaj

Źródło zdjęcia - tutaj

Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Z powodzeniem mogą ją włączyć do diety osoby odchudzające się. Jest niskokaloryczna (100 g surowej cukinii to 15 kcal) i lekkostrawna, przyspiesza metabolizm. To świetne warzywo dla osób chorujących na raka (zmniejszają się ryzyko raka narządów przewodu pokarmowego - żołądka, trzustki, jelita grubego i jamy ustnej), nie kumulują się w niej metale ciężkie.

Cukinia ma bardzo delikatny smak. Można ją jest na surowo (w surówkach i solo - z dipami) jak i poddaną obróbce termicznej (smażona, pieczona, faszerowana, gotowana). Można jej używać do pieczenia ciast. Bardzo smaczne są też smażone kwiaty cukinii opanierowane w cieście naleśnikowym lub nadziewane i zapiekane w piekarniku.

Cukinii można łączyć z dodatkami o bardziej wyrazistym smaku - czosnkiem, cebulą, pomidorami. 

Cukinia jest dobrym źródłem wielu witamin: A, B, C. Zawiera też składniki mineralne, m.in. wapń, fosfor, żelazo, potas (dzięki niemu woda w organizmie nie zatrzymuje się), sód, jod. Obecność luteiny i zeaksantyny zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (co może doprowadzić nawet do ślepoty). Cukinia działa alkalizująco, z powodzeniem mogą ją spożywać osoby cierpiące na zgagę i nadkwaśność. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu warzywa to mogą włączyć diabetycy. Powinny ją włączyć do swojego menu kobiety będące w ciąży, bo cukinia zawiera spore ilości kwasu foliowego. Zawarte w cukinii polifenole normują wydzielanie hormonów tarczycy.

Warzywo to przyczynia się do wzmocnienia organizmu, wspierając układ immunologiczny. Cukinia wzmacnia też serce i spowalnia procesy starzenia się skóry narażonej na szkodliwe działanie środowiska. 

Również pestki dyni posiadają wiele właściwości. Są bogate w związek o działaniu przeciwrobaczym (kukurbitacyna).

Przepis na cukiniową frittatę

Składniki:

- średniej wielkości cukinia (najlepiej młoda);

- duża cebula;

- 2 jajka;

- 1/2 szklanki mleka;

- natka pietruszki;

- świeży lubczyk;

- łyżka oleju rzepakowego;

- sól, świeżo zmielony pieprz;

- 1 szklanka maślanki, kwaśnego mleka lub jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:

Cukinię pokroić w drobną kostkę. Jeśli warzywo jest młode nie trzeba obierać go ze skórki, ani usuwać pestek. Cebulę drobno posiekać. Jajka połączyć z mlekiem i olejem. Taką masą zalać warzywa. Przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki oraz liśćmi lubczyku. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 30 minut (do ścięcia się masy jajecznej). Podawać z maślanką, kwaśnym mlekiem lub jogurtem naturalnym.




Oto inne dania z cukinii godne polecenia:

1. Placki z cukinii i ziemniaków


2. Placuszki z cukinii


3. Naleśniki faszerowane warzywami


4. Cukinia z kaszą jaglaną


4. Pizza z mąką ciecierzycową, bakłażanem i cukinią






6 komentarzy:

  1. Ale smaczne rzeczy z tej cukinii. Bardzo lubię cukinie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam, bo są bardzo smaczne 🌸🤗

      Usuń
  2. Mamy dużo cukinii na ogrodzie, więc będzie się czym inspirować. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinię można też kisić i przyrządzać pyszny dżem 🤗🌸

      Usuń
  3. Jadłabym, oj jadła! Uwielbiam cukinię!

    OdpowiedzUsuń