Lato to naręcze kwiatów, słodkie truskawki, czereśnie, jagody i kosz świeżych warzyw. Moc witamin zamknięta w kolorowych jarzynach. Nic, tylko korzystać, bo to samo zdrowie. Przygotowywanie potraw nigdy nie jest tak łatwe, jak właśnie latem. Może być szybko, smacznie i zdrowo.
Jednym z moich ulubionych letnich warzyw jest cukinia.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Cukinia obfituje w witaminę C. W jej skład wchodzą również karoten i witaminy z grupy B oraz witamina K. stanowi źródło kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Zawiera sporo potasu, sodu, fosforu oraz wapnia. Jest jednym z pierwszych warzyw, które można serwować małym dzieciom.
Cukinia jest niskokaloryczna. W 100 g cukinii znajduje się 21 kcal, 2,71 g białka, 3,11 g węglowodanów, 1,1 g błonnika.
Charakteryzuje się właściwościami leczniczymi:
- odkwasza organizm (właściwości alkalizujące),
- wspiera odchudzanie,
- przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie,
- ma działanie przeciwnowotworowe,
- chroni oczy - zawarta w warzywie zeaksantyna i luteina zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub chorób siatkówki,
- pomaga w walce z cukrzycą (niski indeks glikemiczny sprawia, że poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie),
- pomaga przy wrzodach żołądka,
- wzmacnia krzepliwość krwi,
- poprawia pracę mózgu,
- redukuje stres.*
- wrzody żołądka,
- choroby układu pokarmowego,
- biegunkę
- stany zapalne woreczka żółciowego,
- choroby nerek.*
Przepis na smaczne placuszki z cukinii
Składniki:
⇒ kilka młodych cukinii
⇒ 1 cebula
⇒ 3 jajka
⇒ garść otrąb żytnich
⇒ sól, pieprz
⇒ olej rzepakowy
Sposób wykonania:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, odczekać aż puści sok, przełożyć na sito i odsączyć. Połączyć z jajkami, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, otrębami. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowy. Podawać z ziemniakami lub solo i maślanką.
A oto inne dania z cukinią:
1. Placki z cukinii i ziemniaków
3. Naleśniki faszerowane warzywami
4. Pizza z mąką ciecierzycową, bakłażanem i cukinią
5. Frittata z cukinią
Cukinia pięknie kwitnie. Takie kwiaty można panierować i podawać na letni obiad.
Źródło zdjęcia - tutaj |
Bardzo fajne pomysły na wykorzystanie cukinii :D Ja lubię placki z cukinii, ziemniaków i marchewki, brownie z cukinii oraz pasztet z cukinii, no i oczywiście leczo :)
OdpowiedzUsuń